Vegetarische alternatieven
Vlees is op iedere klassieke barbecue ruimschoots aanwezig. Nochtans is dat helemaal niet nodig om van een geslaagd etentje te kunnen spreken. Vegetarische alternatieven zijn minstens even lekker én bovendien een stuk gezonder. Tenminste, als je in de supermarkt de juiste vervanger uitkiest. Tempeh, seitan en tofu bijvoorbeeld zijn vetarm, rijk aan vitaminen en mineralen en cholesterolvrij. Ben je toch geen voorstander van veggie? Ga dan voor een biologisch stuk vlees dat ook mager is. Denk maar aan kalfslapje, lamsfilet of varkensmignonette. Deze keuzes hebben een hoger gehalte aan omega-3 vetzuren, B-vitaminen en vitamine E.
Groenten, groenten en nog eens groenten
Eén vleesje of vegetarisch alternatief op de barbecue is meer dan voldoende. Vanzelfsprekend heb je daarmee niet jouw honger gestild. Daarom is het een goed idee om je bord met verschillende soorten groenten op te vullen. Je kan kiezen voor een spies met gegrilde groene paprika, champignon en tomaat. Of een salade boordevol kikkererwten en bonen doet het ook goed.
Zelfgemaakte sauzen en tapenades
Bij die adembenemende BBQ-smaak hoort een goed sausje. Alvorens je naar de supermarkt rept voor kant-en-klare potjes, moet een en ander uitgeklaard worden. Die bevatten vetten en bewaarmiddelen en zijn arm aan vitaminen en voedingsstoffen. Vermijden is de boodschap! Tip: bereid ze voortaan zelf, weliswaar op basis van yoghurt, balsamicoazijn en verse kruiden.
Water, hype it up
Water is een allemansvriend tijdens een barbecue. Klinkt het wat saai? Wel, dat is het klaarblijkelijk niet. Breng het op smaak door er wat vers fruit bij te gooien, pers wat limoensap in de kan en laat het lekker koud worden in de koelkast. Kortom, een heerlijk alcoholvrij alternatief zonder calorieën.
Bijzettafels om afstand te creëren
Als je het voedsel op de eettafel voor je neus uitstalt, ga je volgens de wetenschap geneigd zijn om meer te eten. De verleiding om je bord regelmatig bij te vullen is veel groter. Verzamel je alles op een andere plek (bv. op een bijzettafel enkele meters verder), dan ga je kleinere porties consumeren.
Deze tekst is geschreven door Yannick Van Frausem