fbpx

5 tips voor een gezonde BBQ op een rijtje

 

Tijdens de zomermaanden doe je niets liever dan barbecuefeestjes organiseren. Want wat is leuker dan omringd zijn door goed gezelschap en een rijkelijk gevulde tafel? Echter zijn alle sauzen, de hoeveelheid vlees en alcoholische drankjes behoorlijk ongezond. Gelukkig kan het ook anders. Met deze vijf ultieme tips maak je er een gezonde BBQ van. 

 

Bij een barbecue wordt er vaak vanuit gegaan dat er veel vlees op gegooid moet worden, honderden soorten sauzen in huis moeten worden gehaald en alcohol absoluut niet mag ontbreken. Maar niets is minder waar. De gezelligheid behoud je gemakkelijk door lekkere, gezonde keuzes te maken. Happy You leert je heel graag waarop je moet letten als je een gezond, maar ook heerlijk, barbecuefeestje wil organiseren. Succes!

Scroll animation page

Vegetarische alternatieven

 

Vlees is op iedere klassieke barbecue ruimschoots aanwezig. Nochtans is dat helemaal niet nodig om van een geslaagd etentje te kunnen spreken. Vegetarische alternatieven zijn minstens even lekker én bovendien een stuk gezonder. Tenminste, als je in de supermarkt de juiste vervanger uitkiest. Tempeh, seitan en tofu bijvoorbeeld zijn vetarm, rijk aan vitaminen en mineralen en cholesterolvrij. Ben je toch geen voorstander van veggie? Ga dan voor een biologisch stuk vlees dat ook mager is. Denk maar aan kalfslapje, lamsfilet of varkensmignonette. Deze keuzes hebben een hoger gehalte aan omega-3 vetzuren, B-vitaminen en vitamine E. 

 

 

Groenten, groenten en nog eens groenten

 

Eén vleesje of vegetarisch alternatief op de barbecue is meer dan voldoende. Vanzelfsprekend heb je daarmee niet jouw honger gestild. Daarom is het een goed idee om je bord met verschillende soorten groenten op te vullen. Je kan kiezen voor een spies met gegrilde groene paprika, champignon en tomaat. Of een salade boordevol kikkererwten en bonen doet het ook goed.

 

 

Zelfgemaakte sauzen en tapenades

 

Bij die adembenemende BBQ-smaak hoort een goed sausje. Alvorens je naar de supermarkt rept voor kant-en-klare potjes, moet een en ander uitgeklaard worden. Die bevatten vetten en bewaarmiddelen en zijn arm aan vitaminen en voedingsstoffen. Vermijden is de boodschap! Tip: bereid ze voortaan zelf, weliswaar op basis van yoghurt, balsamicoazijn en verse kruiden.

 

 

Water, hype it up

 

Water is een allemansvriend tijdens een barbecue. Klinkt het wat saai? Wel, dat is het klaarblijkelijk niet. Breng het op smaak door er wat vers fruit bij te gooien, pers wat limoensap in de kan en laat het lekker koud worden in de koelkast. Kortom, een heerlijk alcoholvrij alternatief zonder calorieën.

 

 

Bijzettafels om afstand te creëren

 

Als je het voedsel op de eettafel voor je neus uitstalt, ga je volgens de wetenschap geneigd zijn om meer te eten. De verleiding om je bord regelmatig bij te vullen is veel groter. Verzamel je alles op een andere plek (bv. op een bijzettafel enkele meters verder), dan ga je kleinere porties consumeren. 

 

 

Deze tekst is geschreven door Yannick Van Frausem

Wil jij je ook terug goed in je vel voelen?

Bestel Happy You nu