fbpx

7 tips om suiker cravings na het avondeten te verminderen

 

Het volgende fenomeen komt je waarschijnlijk bekend voor: je hebt net een gezonde avondmaaltijd naar binnen gespeeld en kort daarna ervaar je een onuitputtelijke drang naar suiker. Om van deze vervelende suiker cravings af te komen, hebben we voor jou enkele tips op een rijtje gezet. 

Snoepen na het avondeten, het is iets waar we niet aan kunnen weerstaan. Toch bestaan er verschillende must-try trucjes om deze slechte gewoonte af te leren. Zo kies je bijvoorbeeld beter voor een voedende eiwitrijke snack in plaats van een stukje fruit. Leer hier meer over suiker cravings na het avondeten en hoe je deze kost wat kost onder controle houdt.

Scroll animation page

1. Vermijd fruit in de namiddag

Om tegen te gaan dat jouw bloedsuikerspiegel stijgt, consumeer je fruit beter voor de lunch. Zij die gaan voor een portie fruit als (na)middagsnack, ervaren sneller die onprettige drang naar zoet. Vruchten zoals bananen, druiven en mango zijn rijk aan suikers en voeg je daarom niet na 12.00 uur toe aan een gezond voedingspatroon. Maar waarvoor kan je dan wel kiezen? Blauwe bessen, bosvruchten en frambozen, it is!

 

2. Eiwitrijke tussendoortjes doen het goed

Help de bloedsuikerspiegel in balans te houden en zorg voor een langzame afgifte van energie door dagelijks tussen 16.00 en 17.00 uur een eiwitrijk tussendoortje aan jouw schema toe te voegen. Goede alternatieven voor fruit zijn onder andere snoepgroenten met hummus, een handjevol noten of Griekse yoghurt met wat kaneel. 

 

3. Magic touch: kaneel

Onderzoek heeft aangetoond dat slechts een theelepel kaneel per dag helpt bij de regulatie van de bloedsuikerspiegel. 

 

4. Maaltijden in balans

Wil je ‘s avonds geen suikercravings ervaren? Dan voeg je bij iedere maaltijd een mix van gezonde vetten, koolhydraten en eiwitten toe. Het zal ervoor zorgen dat je voor een langere periode verzadigd en energieker bent. De Happy You-recepten helpen je alvast op weg. 

 

5. Voldoende eten

Vaak is avondsnacken het gevolg van onvoldoende en inconsequent te eten. Eet je maaltijd en snacks dagelijks op dezelfde tijdstippen en je krijg niet meer te maken met suikercravings en vermoeidheid.

 

6. Verpakt eten is ongezond

Houd je ervan uren in de keuken te spenderen? Ga dan liever voor verse voeding in plaats van verpakt eten. Deze bevatten namelijk ontzettend veel verborgen suikers, conserveermiddelen en transvetten. Het gevolg bij consumptie: het verlangen naar suiker wordt alsmaar groter.

 

7. Emoties onder controle 

De drang naar zoet kan bovendien voortkomen uit emoties. Zo associeer je zoete lekkernijen met vreugde of grijp je ernaar bij gevoelens van verdriet, angst of boosheid. Denk maar aan een verjaardagstaart die je de kids op het feest voorschotelt of het snoepje na het onderzoek bij de tandarts. Wil je hier graag meer over leren? In het Mindfulness Playbook wijden we een groot deel aan de sterke relatie met voeding.

 

 

Deze tekst is geschreven door Yannick Van Frausem

Wil jij je ook terug goed in je vel voelen?

Bestel Happy You nu