fbpx

After lunch & dinner dip: zo voorkom je het

 

Een after lunch dip of after dinner dip slaat op de golf van slaperigheid en sufheid die je plotseling na een maaltijd ervaart. Maar waar komt dat precies vandaan? En kan je dit ook voorkomen? Met deze tips doorloop je de dag gegarandeerd vol energie en goede moed. 

 

Het volgende fenomeen komt je vast herkenbaar voor. Je schrokt in enkele minuten een maaltijd naar binnen. Hoewel je op een flinke energieboost hoopte, wil je nu vooral lang uitgerekt in de sofa ploffen. Vervelend! Want er stonden vermoedelijk nog wat to-do’s op de agenda. Om zo’n after lunch dip of after dinner dip voortaan te voorkomen, hebben we voor jou allerhande tips opgelijst.

Scroll animation page

Mogelijke verklaringen

 

Maar eerst leggen we uit waar die vervelende dip vandaan komt. Volgens verschillende studies neemt de biologische klok rond de middag en avond de overhand. Wat wil dat zeggen? Je lichaamstemperatuur stijgt zodanig hard dat je alertheid daalt. Bijgevolg ondervind je een moe en suf gevoel. Ondanks dat je misschien niet hebt gegeten. Een after lunch/dinner dip kan eveneens het gevolg zijn van een gewijzigde bloedcirculatie. Door de vertering – meestal twee uur na de maaltijd – neemt de bloedtoevoer naar de dunne darm toe. Er gaat dan minder bloed naar de hersenen, waardoor je slaperig wordt. Een laatste verklaring is dat je lichaam na het eten insuline aanmaakt. Deze stof verhoogt het slaaphormoon in de hersenen, wat je energieniveau negatief beïnvloedt. 

 

Tips om deze beruchte dip te voorkomen

 

Verklein de kans op zo’n dipje simpelweg door aanpassingen in je eet- en leefpatroon door te voeren. 

 

  • Zorg voor een balans in je macronutriënten – het belangrijkste advies tegen een after lunch/dinner dip is natuurlijk: vermijd te allen tijde snelle suikers. Dat zijn koolhydraten die onmiddellijk in glucose worden omgezet. Voorbeelden zijn witte pasta of rijst, brood, snoep, koeken, frisdrank, etc. In plaats daarvan is het verstandig om voor volkoren en vezels te kiezen. Let wel op: de vetering van zulke complexe koolhydraten duurt over het algemeen langer. Wat ten koste gaat van jouw energieniveau. 
  • Controleer je portiegrootte – om je energie gedurende de dag op peil te houden, controleer je de portiegrootte van iedere maaltijd. Te veel eten kan leiden tot momenten van vermoeidheid, futloosheid en slaperigheid.
  • Beweeg na je maaltijd – om tegen te gaan dat je bloed zich op een plaats in het lichaam verstopt, ga je liever een rondje wandelen na je maaltijd. Zowel beweging als frisse lucht bezorgen je een nieuwe dosis energie.
  • Vul je chroomtekort aan met Happy You – Chroom is een mineraal dat helpt het bloedsuikergehalte normaal te houden.
  • Gun jezelf voldoende slaap – zo zal de drang naar zoet overdag verminderen. 

 

 

Deze tekst is geschreven door Yannick Van Frausem

Wil jij je ook terug goed in je vel voelen?

Bestel Happy You nu