fbpx

Alles wat je moet weten over macronutriënten

 

Je denkt waarschijnlijk dat calorieën de beslissende factor zijn voor gewichtstoename. Toch is de realiteit veel complexer dan dat. Voor je gezondheid en energieniveau, is het cruciaal om de juiste hoeveelheden macronutriënten te consumeren. Benieuwd wat macro’s precies zijn? Ontdek het is deze blog!

 

In het kort: macronutriënten zijn als het ware de bouw- en brandstoffen voor je lichaam. Meestal zijn ze onderverdeeld in drie grote groepen: eiwitten, vetten en koolhydraten. Wanneer deze niet mooi in balans zijn, kan dat een flinke deuk slaan in je algehele welzijn.

Scroll animation page

Eiwitten

 

Eiwitten zijn geen primaire brandstof voor je lichaam. Ze zijn vooral betrokken bij de opbouw van spieren en enzymen, belangrijke spelers in allerlei biochemische reacties. Moest je een tekort aan vetten en/of koolhydraten ervaren, redden eiwitten je door vrij te komen uit bijvoorbeeld spiermassa. Natuurlijk wil je liever die spierbundels behouden en je energie elders vandaan halen.

 

Vetten

 

Als je denkt dat vetten niet thuishoren in een gezond eetpatroon, heb je het behoorlijk mis. Eigenlijk zijn het de grootste energieleveranciers voor je lichaam. Niet alleen bouwen ze cellen, hormonen en gal op, maar ze stimuleren ook de opname van vitamine A, D, E en K uit voeding. Dus, vet is essentieel! Al hoef je er niet massa’s van binnen te krijgen. Elke gram bevat maar liefst 9 calorieën. Als je te veel vet eet en weinig beweegt, loop je meer risico op overgewicht.

 

Koolhydraten

 

Glucose, aanwezig in koolhydraten, voorziet je hersenen, spieren en cellen van energie. Net als eiwitten en vetten. Bovendien bevatten koolhydraten vezels, essentieel voor een gezonde spijsvertering en optimale bloedsuikerspiegels. Je haalt koolhydraten voor langdurige energie uit voeding die bewezen gezondheidsvoordelen biedt of barst van goede stoffen. Denk aan fruit, groenten en volle granen in quinoa, spelt, peulvruchten en bulgur. 

 

 

Deze tekst is geschreven door Yannick Van Frausem. Wil jij je ook terug goed in je vel voelen?

Bestel Happy You nu