fbpx

Alles wat je wil weten over gezond eten voor en tijdens de zwangerschap

 

Ben je zwanger of is je kinderdroom nabij? Dan is het extra belangrijk om jezelf als (toekomstige) moeder op een gezonde levensstijl te focussen. Denk daarbij aan mediterrane voeding, aanvullende supplementen en sporten met mate. In dit artikel lees je alles wat je wil weten over de zogenaamde preconceptiefase.

Niet enkel tijdens, maar ook voor de zwangerschap moet de voeding en het leefpatroon meer aandacht krijgen. Preventief gezond eten verhoogt de vruchtbaarheid, verkleint complicaties en komt de gezondheid van het kind ten goede. Wil je meer weten over de preconceptieperiode, met name hoe gezonde eetadviezen de zwangerschap positief beïnvloeden? Lees dan hier het volledige artikel. 

Scroll animation page

Supplement foliumzuur als preconceptieadvies

 

Zodra je voorbehoedsmiddelen schrapt en een zwangerschap overweegt, voeg je foliumzuur best aan jouw supplementenlijstje toe. Deze wateroplosbare vitamine speelt namelijk een cruciale rol bij verschillende processen in het lichaam. Zo stimuleert het de aanmaak van rode en witte bloedcellen, de werking van het zenuwstelsel en de vorming van eiwitten. Op die manier bescherm je de baby tegen een neuraalbuisdefect, een aangeboren afwijking ter hoogte van de hersenen of het ruggenmerg. 

 

Vanaf het moment dat je jouw kinderwens in vervulling wil laten gaan, gebruik je dagelijks 0,4 mg foliumzuur. Vervolgens neem je het supplement gedurende het eerste trimester van de zwangerschap door. Tip uit eigen ervaring: er bestaat geen enkel gevaar voor jou en de baby moest je het supplement voor een langere periode van ongeveer zes maanden gebruiken. 

 

De kracht van antioxidanten  

 

Als het gaat om vruchtbaarheid, is een gezonde vagina een ​​belangrijke speler. Je lichaam maakt het aan om spermacellen te voeden, te transporteren en te beschermen tijdens je voortplantingscyclus

 

Als het baarmoederhalsslijm te zuur is, kan dat het sperma beschadigen. Als het te dun is, kan het voorkomen dat het sperma er gewoon doorheen gaat. Is het te dik, dan kunnen zaadcellen de eicel juist moeilijker bereiken.

 

Voedingsmiddelen met veel antioxidanten, zoals fruit en groenten, kunnen helpen ontstekingen te verminderen. De kans dat een embryo zich innestelt is groter, wat resulteert in een zwangerschap. Eet vooral donkergroene planten (courgette, spinazie, groene peper, sla, broccoli,, aubergine, etc.) zijn rijk aan chlorofyl. 

 

Stress beïnvloedt bovendien de kwaliteit van het cervicale slijm. Het kan daarmee de vruchtbaarheid doen afnemen. Met stressverlagende activiteiten zoals meditatie en yoga kan je de algehele reproductieve en vaginale gezondheid bevorderen.

 

Extra voedingsaanbevelingen 

 

Wil je zwanger worden? Dan is het vooral belangrijk om tijdig een gezond, gevarieerd en evenwichtig patroon aan te nemen. Ook tijdens de zwangerschap wordt aangeraden deze levensstijl door te trekken. Het stimuleert de ontwikkeling en groei van het kind op een positieve manier. 

 

Gezond, gevarieerd en evenwichtig eten betekent meer groenten, fruit, volkoren granen, peulvruchten, noten, vis en calciumverrijkte melk- en sojaproducten. Bewerkte etenswaren (frisdrank, koeken, chips, snoep, fastfood, etc.) en rauw vlees schrap je voor en tijdens de zwangerschap uit het voedingsschema. 

 

Eet tijdens je zwangerschap niet te veel rijst. Maximaal twee maal per week, ingeval je het voedingsmiddel goed spoelt. Het bevat een hoog gehalte aan anorganisch arseen. Arseen is een van de meest voorkomende zware metalen. Aangezien het de menselijke gezondheid ernstig kan schaden, houd je de blootstelling zo laag mogelijk. 

 

Ben je een fervente koffie- of theedrinker? En vind je het vervelend om een vers kopje in de ochtend te laten? Geen paniek en gun jezelf dagelijks maximaal 100 mg cafeïne zonder toevoeging van suiker. Verder drink je voldoende water, bij voorkeur minstens 1,5 liter. 

 

 

Deze tekst is geschreven door Yannick Van Frausem

Wil jij je ook terug goed in je vel voelen?

Bestel Happy You nu