Het is absoluut normaal dat je de week voor en tijdens je menstruatie de neiging hebt om meer te eten. Heel veel vrouwen hebben het bijvoorbeeld lastig om eten zoals chocolade, frisdrank en cafeïne te weerstaan. Maar let op: deze voedingsmiddelen dragen bij aan oestrogeendominantie, wat vervolgens menstruatieklachten kan verergeren.
Hormonen bepalen je hongergevoel
In de luteale fase, de periode vanaf de eisprong tot de menstruatie, stijgt je hongergevoel en is je behoefte naar energie erg hoog. Dat komt omdat je lichaam zich voorbereidt – ondanks je het misschien niet bewust waarneemt – op een potentiële zwangerschap. Daardoor zwakt de progesteronproductie af en stijgt de welbekende tegenhanger: oestrogeen. Juist omdat het ene hormoon daalt en het andere toeneemt, wordt de drang naar eten almaar groter. En dan lijk je vooral te snakken naar (veel) suiker, cafeïne, frisdranken, geraffineerde koolhydraten en zuivel. Eén voor één slecht voor je bloedsuikerspiegel.
Eetbuien voorkomen
Wanneer je een maaltijd consumeert, versturen de hersenen voortdurend signalen naar de maag. Zo geeft het zogenaamde ‘hongerhormoon’ (of in wetenschappelijke termen: ghreline) een seintje dat je nood hebt aan eten. Heb je geluisterd en is je maag weer gevuld? Dan stopt de aanmaak van ghreline. In plaats daarvan produceert je lichaam leptine, het hormoon dat je een verzadigd gevoel bezorgt.
Het belangrijkste onderdeel volgt nog: zorg dat ghreline en leptine in evenwicht blijven. Met een gevarieerd en gezond voedingspatroon, dat rijk is aan vezelrijke groenten, krijg je niet gauw met een lege maag te maken.
Wat en hoe je wél moet eten
Hieronder enkele tips die toepasbaar zijn op het Happy You-principe.
- Kies voor makkelijke recepten met mediterrane ingrediënten – Om voldoende oestrogeen-eliminerende vezels en voedingsstoffen binnen te krijgen, ga je voor een rijkelijke maaltijd met vezelrijke groenten zoals zoete paprika, courgette en spinazie.
- Serveren = consumeren – Serveer je eten op een kleiner bord en verdeel je porties in proteïnen en koolhydraten ter grootte van een handpalm.
- Mindful eating – Eet langzaam en kauw elke hap minstens 10 keer. Leg je mes en vork na elke hap neer. Zo geniet je meer van de smaken en texturen.
- Slim snacken – Neem tussen de maaltijden door een eiwitrijke snack. Dit helpt je eetlust onder controle te houden.
Dit artikel is geschreven door Yannick Van Frausem