fbpx

Doorprik de hypes: dit zijn betrouwbare, gezonde diëten

 

Wil je vermageren? Dan is het van cruciaal belang om jezelf goed te informeren. Het ene dieet is namelijk het andere niet. Om te voorkomen dat je voor marketinghypes valt, hebben we een lijst samengesteld met diëten die betrouwbaar en gezond zijn.

 

De een valt als een blok voor het keto-dieet, de ander zweert bij het DASH-dieet. Of ben je grote liefhebber van het mediterraan voedingspatroon? Er bestaan ontzettend veel soorten. Maar eerlijk is eerlijk, ze zijn niet allemaal even bevorderlijk voor je gezondheid. Hieronder vind je betrouwbare, gezonde diëten die weliswaar niet de hype volgen.

Scroll animation page

Mediterraan dieet

 

Happy You rust op het mediterraan dieet, boordevol groenten, fruit, magere eiwitten (gevogelte, vis zoals zalm of tonijn, eieren en peulvruchten), magere zuivelproducten (yoghurt) en olijfolie. Dit voedingspatroon laat ook suiker- en vetrijke producten links liggen, waardoor het risico op aandoeningen zoals diabetes, hart- en vaatziekten, hartfalen, borst- en colorectale kanker vermindert.

 

DASH-dieet

 

Het alomtegenwoordige DASH-dieet, wetenschappelijk bekend als Dietary Approaches to Stop Hypertension, lijkt sterk op het mediterraan dieet. Je focust hier ook op basisvoedingsmiddelen zoals groenten, fruit, magere zuivel en volle granen. Maar er is een twist: DASH legt doorgaans de nadruk op voeding met weinig natrium en veel kalium, calcium, magnesium en vezels. Dat verklaart het gunstige effect op de bloeddruk. 

 

Scandinavische dieet

 

En wat maakt het Scandinavische dieet zo bijzonder? Welnu, simpelweg: meer planten, minder vlees. Als je dierlijke producten vervangt door plantaardig voedsel, krijg je minder verzadigde vetten binnen en juist meer onverzadigde vetten, vezels, vitaminen en mineralen. Hiermee sluit dit dieet mooi aan bij de principes van het mediterraan dieet en het DASH-dieet.

 

 

Deze tekst is geschreven door Yannick Van Frausem.

Wil jij je ook terug goed in je vel voelen?

Bestel Happy You nu