fbpx

Ervaringsverhaal: Xenia is openhartig over haar postpartum

 

Tijdens en ook na de zwangerschap van Xenia Protogeros blijft niets achter gesloten deuren. Ze deelt als kersverse mama maar al te graag haar postpartum ervaring.

 

Hoewel voor Xenia vroeger op nummer één stond haar eigen gezondheid te soigneren en optimaliseren, concentreerde ze zich vanaf haar zwangerschap op de opbouw van een voldoende sterk lichaam. “Ik deed alles wat nodig was om dat kleine wezentje optimaal te laten groeien.” Zo zag haar zoontje Louis na een voorspoedige zwangerschap met keizersnede het levenslicht op 10 juni.

Scroll animation page

D-day

 

“Natuurlijk sta je na negen maanden zwangerschap te popelen om hem in je armen te sluiten”, begint Xenia. “Toen hij voor het eerst op mijn borst lag, ervaarde ik onmiddellijk een onomkeerbare liefde.” Om de gezondheid van Louis na te gaan, mocht hij daar dan ook zijn komende 48 uur spenderen. Volgens de artsen en verplegers was het huid-op-huid contact tussen de baby en de mama van cruciaal belang: de lichaamswarmte en -geur en het stemgeluid stellen de baby, die net een traumatische ervaring achter de rug heeft, gerust.

 

Ook Xenia voelde een hoge nood aan herstel, nochtans kreeg ze die niet. “Omdat Louis niet in zijn bedje mocht uitrusten, begon mijn wonde door wrijving wederom te zweren. Ook was er tijdens de nacht van slaap geen sprake en had ik onvoldoende tijd om in alle rust te eten.” Maar omdat een gevoel van gelukzaligheid overheerste, verbeet ze de pijn.

 

De realiteit

 

Kortom, een zwangerschap is niet alleen rozengeur en maneschijn. Xenia onderkent dat het niet eenvoudig was om vrede te nemen met alle lichamelijke gevolgen, zoals aankomen, energieverlies en slapeloosheid. “In totaal ben ik 15 kilogram aangekomen, wat een stuk boven het gemiddelde ligt. Toen ik vier dagen na de bevalling thuis arriveerde, repte ik naar de weegschaal. Daar zag ik slechts een klein aantal kilo’s vermindering. Wat had ik ook gedacht?”, lacht ze.

Terwijl ze die paar kilo’s extra er uiteindelijk graag bijnam, kreeg Xenia na drie weken met intens verdriet te maken. Het borstvoedingsprogramma waar ze zo hard naar uitgekeken had, moest ze abrupt stopzetten. Zo bleek dat haar moedermelkproductie zodanig laag was om Louis hiermee voltijds te voeden. “Toen er al na drie weken niets meer vrijkwam, barstte ik in tranen uit. En tot op de dag vandaag heb ik het gevoel dat ik daar tekortschoot.” Echter bleef Xenia niet bij de pakken zitten. Ze vond sindsdien opnieuw de drive om haar levensstijl onder handen te nemen en op peil te brengen.

"Toen ik vier dagen na de bevalling thuis arriveerde, repte ik naar de weegschaal. Daar zag ik slechts een klein aantal kilo’s vermindering. Wat had ik ook gedacht?"

Me-time via Happy You

 

De motivatie om van de zwangerschapskilo’s af te geraken en de nood aan een mentale reset hebben Xenia over de streep getrokken om een postpartum dieet te volgen via haar eigen Happy You-programma. “Ik had me voorgenomen om de richtlijnen en recepten strikt op te volgen en me los te koppelen van het feit dat ik ze zelf heb geschreven.”

 

Tijdens de eerste fase (tussen dag 1 en dag 10)breek je met oude gewoontes en ga je bewust naar positief stimulerende gewoontes op zoek. “Snacken na iedere maaltijd was mijn grootste probleem. Hoewel de tussendoortjes steeds gezond waren, gaf ik mijn lichaam niet de kans om het verzadigingsgevoel te bereiken.” Wat je eet is natuurlijk één ding, maar belangrijker is om tijdens deze periode een passende routine te vinden. Voor Xenia zag deze er als volgt uit: ’s nachts elke twee uur ontwaken om zich over Louis te ontfermen, ’s ochtends het ontbijt overslaan, ’s middags een snelle salade klaarmaken, als vieruurtje een verse smoothie met extra eiwitpoeder consumeren en ’s avonds een koolhydraatarm gerechtje uit de 30-dagenplanner kiezen. “Mijn favoriet was 100% de zelfgemaakte pizza.” Door de HY-richtlijnen nauwgezet op te volgen en een andere routine aan te nemen, was er na slechts tien dagen al een immens verschil zichtbaar. “Niet per se in kilo’s, maar mijn buik was een stuk platter”, vertelt ze.

 

"Snacken na iedere maaltijd was mijn grootste probleem. Hoewel de tussendoortjes steeds gezond waren, gaf ik mijn lichaam niet de kans om het verzadigingsgevoel te bereiken"

 

Eens de juiste routine gevonden te hebben, gaat alle aandacht naar de zogenaamde rebalance fase (tussen dag 10 en dag 20). Je gaat vanaf nu meer tijd in de zoektocht naar innerlijke rust investeren. “Hoewel het niet gemakkelijk was, probeerde ik de ademhalingsoefeningen zoals beschreven in het mindfull playbook correct uit te voeren. Zo nam ik bijvoorbeeld voor elke maaltijd drie diepe ademhalingen.” De tweede fase moet zodus het opstapje zijn naar acceptatie en geluk. “Aan het einde kon ik mijn lichaam weer waarderen en was ik er zelfs enorm trots op.” De Happy-drops hebben Xenia geholpen dat doel te bereiken. “Mijn energie schoot de hoogte in, ik had de behoefte aan voedsel van hoge kwaliteit, een doordringend hongergevoel verliet mijn lichaam en mijn metabolisme kreeg een waanzinnige boost.”

 

 

 

Omdat je jezelf werkelijker fitter en energierijker voelt, besteed je in de laatste fase van het programma (tussen dag 20 en dag 30)meer tijd aan je uiterlijk. “Ik plande een huidverzorgingsuurtje in, ging van start met wat basis armspieroefeningen en sloeg mijn dagelijkse wandeling met Louis niet langer over.”

 

 

" Door de Happy-drops kreeg ik meer energie, had ik behoefte aan voedsel van hoge kwaliteit, verliet een doordringend hongergevoel mijn lichaam en kreeg mijn metabolisme een waanzinnige boost."

 

Ontlading

 

“Ik ben enorm gelukkig dat ik mijn oude lichaam al snel terug heb. Omdat ik ook voor de zwangerschap een gezonde levensstijl nastreefde, was het niet moeilijk om het nadien weer verder te zetten. Wel geniet ik nog steeds van alle voordelen van de Happy-drops, zoals de energie- en metabolismeboost en de hongerstilling. Daarom houd ik me nu aan het opvolgprogramma en neem ik dagelijks een halve portie van de aanbevolen hoeveelheid”, sluit Xenia af.

 

 

 

Deze tekst is geschreven door Yannick Van Frausem

Wil jij je ook terug goed in je vel voelen?

Bestel Happy You nu