fbpx

Feit of fabel: te veel fruit eten is ongezond

 

Dat je beter voor fruit gaat in plaats van een reepje chocolade, daar zijn we het allemaal over eens. Verschillende soorten zijn rijk aan vitaminen, mineralen en vezels. Denk bijvoorbeeld aan aardbeien en sinaasappels. Maar betekent dat dan ook dat fruit een onbeperkt goede keuze is? Of kan je ook te veel fruit eten? Je komt het allemaal te weten. 

 

Als je verlangt naar een voedende namiddagsnack, dan kies je natuurlijk een bakje verse aardbeien boven een reep chocolade. Hoewel in fruit ook fructose zit, bevat het wél extra vitaminen, mineralen en vezels. Daardoor blijft het nog steeds een betere optie. Of je dan onbezonnen de hele koelkast moet leegroven en verorberen, is een andere vraag. Want er wordt weleens beweerd dat te veel fruit eten ongezond is.

Scroll animation page

Hoeveel is te veel 

 

Fruit bevat een behoorlijke dosis fructose, een van de vele vormen van suiker. Als je een te hoog percentage fructose naar binnen speelt, wordt dat voor je lichaam relatief belastend. Je ervaart bijvoorbeeld buikpijn, diarree en een opgeblazen gevoel. Als het om redelijke hoeveelheden gaat, heb je daar over het algemeen minder tot geen last van. Het advies is om je dagelijks te beperken tot twee fruitstukken

 

De beste opties

 

In de Happy You Food Bible maken we bovendien een onderscheid in fruitsoorten met veel of weinig fructose. Hieronder vind je alvast een beperkte lijst met de betere opties. Goed om aan een Griekse yoghurt toe te voegen of simpelweg uit de hand op te eten. 

 

  • Appel
  • Peer
  • Sinaasappel
  • Bosbes, framboos
  • Kiwi
  • Papaja
  • Passievrucht
  • etc.

 

Benieuwd welke portiegroottes je bovendien met aannemen? En welke fruitsoorten je maximaal eenmaal per week aan je gezonde levensstijl mag toevoegen? Via de HY voedingsgids (‘Food Bible’) kom je het allemaal te weten.

 

 

Deze tekst is geschreven door Yannick Van Frausem

Wil jij je ook terug goed in je vel voelen?

Bestel Happy You nu