fbpx

Gezonde, glowy huid: de 6 beste dingen om te eten en te stralen

De ene website zegt dat chocolade goed is voor je huid, de andere noemt het dan weer een fabel. Op de ene pagina staat dat je twee liter water per dag moet drinken, de andere stelt dan weer dat minder ook prima is. Sommige zien door de bomen het bos niet meer vandaar leg ik jullie nu uit wat de 6 belangrijkste dingen zijn om te eten voor een gezonde, glowy huid.

Scroll animation page

1. Probiotica

Probiotica zijn beter bekend als de goede bacteriën in je darmflora. Alles start  bij een gezonde darm: “Als je darmflora uit balans is kan dat leiden tot een lekkende darm, dat leidt tot ontstekingen en dat zorgt dan weer voor een immuunreactie van je lichaam. Hierdoor krijg je last van roodheid, zwellingen en puistjes.” Om meer probiotica in je darmen te krijgen eet je best zuurkool, kefir, kombucha, amandelen en chiazaad.

 

2. Water

Er wordt wel eens gezegd dat water drinken niet echt zou helpen voor een gezonde huid aangezien het te snel door je spijsverteringsstelsel gaat om effect te hebben. Dat klopt niet want water speelt een grote rol in het verwijderen van de gifstoffen in je lichaam. Als dat niet goed werkt, merk je dat ook aan je huid. Mensen die weinig water drinken hebben vaak last van een droge huid en lippen. Anderhalve liter water per dag drinken, is dan niet voldoende: twee liter zou het absolute minimum zijn voor een stralende huid. Ben je voortdurend water drinken beu? Voeg dan een schijfje verse citroen aan het water toe of ga eens voor een kamillethee of Griekse bergthee.

 

3. Omega-3 en omega-6 vetzuren

Omega-3 en omega-6 vetzuren zijn de bouwstenen van je cellen en dus cruciaal voor een gezonde huid. Van vette vis is geweten dat het rijk is aan omega-3 en omega-6 vetzuren. Maar ook voor vegetariërs is er een oplossing. Uiteindelijk hoeven vegetariërs geen supplementen te nemen om aan deze vetzuren te geraken: “Lijnzaad, koolzaad, sojabonen, edamame bonen, chiazaad en hennepzaad kunnen allemaal als vervanger dienen.”

Recept uit het Happy You programma

4. Polyfenolen

Dit zijn de antioxidanten in groene bladgroenten. Ze dragen bij tot de elasticiteit van de huid en zorgen voor goede bloeddoorstroming. Een truc: antioxidanten zorgen voor de kleur van groenten en fruit. Hoe donkerder de groente of het fruit, hoe rijker het is aan antioxidanten. Zo bevatten spinazie, blauwe bessen, rucola, broccoli en boerenkool veel antioxidanten.

Er wordt ook wel eens van chocolade gezegd dat het gezond zou zijn omdat het, vooral de zwarte variant, veel antioxidanten zou bevatten. Met pijn in het hart, moet ik toch zeggen dat dat een fabel is. Er zitten inderdaad antioxidanten en magnesium in chocolade, maar die hoeveelheid is verwaarloosbaar. Er gaan ook veel antioxidanten kapot tijdens het verwerkingsproces en daarnaast bevat chocolade veel verzadigde vetten die slecht voor je zijn. Cry.

 

5. Chlorofyl

Chlorofyl is goed voor je huid aangezien het DNA-schade blokkeert. Het is ook de stof die de groene kleur geeft aan groene groenten en fruit. Je vindt dus vanzelfsprekend veel chlorofyl in groene groenten en fruit zoals boerenkool, spinazie, munt en peterselie. Let wel op met muntthee. Wanneer munt in kokend water komt, gaan veel goede stoffen kapot. Het is dus een beter idee om rauwe munt te eten door het bijvoorbeeld in een salade te verwerken.

 

6. Co-enzyme Q10

Q10 is een vetoplosbaar vitamine dat heel belangrijk is voor de huid. Het zit voornamelijk aan de buitenkant van je huid. Het is even belangrijk om je huid van buiten uit te beschermen als om je huid van binnenuit te beschermen. Je huidt maakt deze stof zelf aan, maar vanaf de leeftijd van ongeveer 35 jaar begint die aanmaak af ze zwakken, dus dan is het belangrijk om extra Q10 in te nemen. Q10 vind je in noten, maar jammer genoeg niet in voldoende mate. Vanaf je 35ste is het dus aangeraden om extra Q10 supplementen te nemen in de vorm van ubiquinol.”

 

Xenia Protogeros is initiatiefneemster van Happy You, een 30 dagen durend voedingsprogramma (en dus geen crashdieet!) dat in drie etappes de basis legt voor een nieuw eet- en leefpatroon aan de hand van supplementen in druppelvorm, recepten en richtlijnen.

Deze tekst is geschreven door Lotte Gillis en staat in het magazine L’Officiel, lees het volledige artikel hier.

Wil jij je ook terug goed in je vel voelen?

Bestel Happy You nu