Wie doet het?
Keto wordt vooral gebruikt voor medische doeleinden, bijvoorbeeld voor mensen met diabetes, voor een operatie bv. bypass of bij kinderen met epilepsie als behandeling. Waar vroeger vetten werden aangewezen als dikmakers worden koolhydraten als nieuwe ‘vijanden’ bestempeld. Vanuit deze theorie kwam het nieuwe keto dieet opdagen, dat inspeelt op onze verslaving aan dierlijke eiwitten en vetten.
Het principe?
Het ketodieet is een koolhydraatarm en suikerarm dieet waarbij de calorie-inname voornamelijk uit vetten en eiwitten bestaat. Het brengt je lichaam in ‘ketose’, omdat je de natuurlijke brandstofbron, koolhydraten, wegneemt. De bloedsuikerspiegelwaarden gaan dalen en je lichaam gaat energie halen uit vet en ketonen in plaats van uit glucose. Het gaat dus vet verbranden.
"Ketodieet is een koolhydraatarm en suikerarm dieet"
Het klinkt te mooi om waar te zijn?
Je laat je lichaam in een soort plan B omschakelen, door dagelijks max 50g koolhydraten te eten, zodanig dat je een ketogene fase ingaat waarbij je vetten onmiddellijk aanspreekt als energiebron. Zo gaan sommigen dan net iets té veel vetten consumeren.
Het is erg moeilijk te volgen omdat ook gezonde voedingsmiddelen worden ‘verboden’ zoals fruit, een groot deel groenten (behalve groene groenten en dan nog is dit vrij beperkt), zuivel, … Er komen ook regelmatig nutritionele tekorten voor, alsook klachten zoals hoofdpijn, spierzwakte en spieratrofie, vochtverlies, duizeligheid, gastro-intestinale ongemakken (diarree en obstipatie). Dit zou minder snel voorkomen indien je voldoende vezels binnen hebt. Het is namelijk belangrijk om de beperkte koolhydraatinname te halen uit volkoren graanproducten, groenten, fruit, peulvruchten, noten en zaden. Vezels dragen bij aan een goede gezondheid en zorgen ervoor dat bovenstaande kwaaltjes niet kunnen doorkomen.
Door de eenzijdigheid creëer je ook sneller een asociaal eetpatroon, waarbij je veel zaken moet laten en niet mee kan doen aan sociale gelegenheden, (ja ook alcohol!). Verschillende (gezonde) dingen bannen leidt dan alweer tot emo-eten, wat ook weer iets is van korte duur. Je put je spieren uit, dus vanaf je terug ‘normaal’ eet, is alles er dubbel en dik bij. Je speelt met je metabolisme, maar ook met je maag- en darmstelsel!
Wil je dit doen, moet dit onder begeleiding en moet je alle fasen weer doorlopen na stop om die toename te vermijden. Ervaring heeft mij al geleerd dat die kans super klein is en dat herval in 85% van de gevallen voorkomt. Ik heb zelf 2,5 jaar voor Pronokal gewerkt en het hielp wel voor de meeste gebruikers, maar jammer genoeg steeds op erg korte termijn. Dit is perfect voor een feest, trouw of vakantie, anders echt NIET doen!
Waarom Happy You?
Minder dan 50 gram koolhydraten per dag eten is behoorlijk extreem. Het kan op de lange termijn als gevolg hebben dat je tekorten krijgt aan bepaalde voedingsstoffen. Ook word je erg moe en prikkelbaar en wordt het heel lastig om je spiermassa te behouden of te laten groeien. Bij HY eet je wel voldoende proteïnen en volgraanproducten (beperkt), alle groenten, fruit, zaden, peulvruchten en noten (beperkt). Alles is ruimvoldoende om aan die 30g vezels per dag te komen.
Je kan dit effect versterken door het te combineren met intermitterend vasten. Ik ben hier een groot voorstander van. Ik kan het iedereen aanbevelen, welk voedingspatroon je ook volgt. Helaas lees ik dit nergens bij de keto-fanaten terug.
Ook voor vrouwen is het even opletten! Er zijn genoeg vrouwen die er niet door afvallen en zich juist slapper gaan voelen. Ik hoor ook klachten over zwaardere en onregelmatige menstruaties en stemmingswisselingen. Onze vrouwelijke hormoonhuishouding is zó gevoelig dat iedere verandering hier onmiddellijk impact op heeft. Vrouwen met schildklieraandoeningen doen er goed aan met hun arts te overleggen en hun koolhydraten-inname in de gaten te houden.
Happy You advies?
Hoewel je dus snel gewicht kan verliezen, zijn er maar weinig mensen die deze manier van eten op de lange termijn kunnen volhouden. Daardoor ontstaat het jojo-effect en dat heeft veel nadelen voor je gezondheid. Happy You wil je juist wél helpen om je relatie met eten te verbeteren op lange termijn en voor de rest van je leven.
Stel jezelf de vraag:
- Hoeveel energie heb ik?
- Heb ik honger gedurende de dag?
- Hoe slaap ik?
- Hoe is mijn stoelgang?
- Hoe is mijn gemoedstoestand?
- Hoe zit mijn kledij?
Maak het dus niet te ingewikkeld! Leer luisteren naar je lichaam: dat is de winnende combinatie. Als je consequent goed voor jezelf gaat zorgen en elke dag kleine gezonde stapjes blijft nemen, gaat je lichaam mee veranderen, vroeg of laat en precies op het juiste tempo waardoor je nooit meer op dieet hoeft!