fbpx

Happy You vs maaltijdvervangers

Afvallen met shakes en maaltijdvervangers: menig brands beloven wonderen wanneer het gaat om afvallen met shakes of maaltijdvervangers. Tientallen kilo’s in enkele weken kwijtraken. Zonder moeite en ook nog op een gezonde manier. Maar is het wel verantwoord? En nog belangrijker: is het realistisch? We bekijken even alle voor – en nadelen!

Scroll animation page

Het principe?

Met shakes of repen vervang je je reguliere maaltijd. Dit kan voor ontbijt, lunch en/of avondeten. Je valt af omdat de repen en shakes minder calorieën bevatten dan dagelijkse maaltijden. Hoeveel je afvalt is afhankelijk van het aantal maaltijden dat je vervangt en wat je daarnaast nog eet.

Het klinkt te mooi om waar te zijn?

Jullie kennen ongetwijfeld de bekendste aanbodproducten wel: Atkins, Pronokal, Jimmy Joy, Gerlinea, Weight Care, Herbal Life, XlS, Modifast, Skinny Love, Cambridge, Protiplus,… Deze merken worden gepromoot als een uitgebalanceerde maaltijd, maar blijken juist veel suiker of erg weinig vezels te bevatten. Zo zijn er zelfs shakes die evenveel suiker bevatten als een gemiddelde glas cola!

Helaas komen veel maaltijdvervangers niet aan de aanbevolen hoeveelheid eiwit van zo’n 20 gram per maaltijd. Ook ‘vetarm’ is een graag geziene claim op verpakkingen. Maar door het lage vetgehalte bevatten ze vaak te weinig van de gezonde vetzuren linolzuur en alfalinoleenzuur.

Waarom Happy You?

Maaltijdvervangers helpen je niet op een duurzame wijze een gezond eetpatroon aan te leren. Met Happy You daarentegen streven we naar gewichtsverlies en behoud op lange termijn. Maaltijdvervangers gaan je snel gewichtsverlies garanderen, maar leren je niets aan. Dure chocoladepudding eten om daarna terug normale puddingpotjes te eten heeft geen nut. Op korte termijn je voeding aanpassen heeft dus m.a.w. ook effect op lange termijn. Je kan dit ‘dieet’ nooit een eeuwigheid volhouden. Bij HY geldt de 80/20 regel, je blijft hetzelfde eten als voorgeschreven, enkel in het weekend mag het eens wat meer zijn natuurlijk.

Maaltijdvervangers kunnen wel positief zijn bij bv. ondervoeding. Als diëtiste heb ik in het ziekenhuis op de afdeling maag- en darmaandoeningen gewerkt. Daar werden bijvoedingen gegeven, energieverrijkte drankjes of puddings om net aan te komen in plaats van te vermageren.

Eet gewoon lekker en gezond, geniet van je eten, voed jezelf met vezelrijke voeding waarop je kan bijten, niet met babyvoeding. Ze geven je geen voldaan gevoel, want je kauwt niet en slikt ze direct in. Ons hongerhormoon wordt zo later pas getemperd. Ook verpest het de eetsfeer met je huisgenoten, aan tafel zitten met een papje, mega gezellig is het niet

Wil jij je ook terug goed in je vel voelen?

Bestel Happy You nu