fbpx

Het belang van prebiotica en probiotica voor gezonde darmen

 

Je weet ondertussen al dat gezond eten en leven belangrijk zijn voor een optimale werking van de darmflora. Daarmee ontsnap je grotendeels aan klachten zoals een opgeblazen buik, diarree en krampen. Maar je kan nog meer doen… Bijvoorbeeld goede bacteriën ondersteunen en toevoegen door middel van pre- en probiotica. In dit artikel leggen we het belang en de verschillen uitgebreid uit. 

 

Hoewel de term ‘bacteriën’ een negatieve connotatie heeft, heb je ze nodig om het lichaam optimaal te laten functioneren. Ze zorgen onder andere voor een optimale voedselvertering, darmfunctie en stoelgang. Indien er toch een disbalans optreedt, blijft de darmwand onbeschermd achter. Bijgevolg verzwakt het immuunsysteem en groeien ziekmakende organismen. Om dat te voorkomen, moet je goede bacteriën (probiotica) dagelijks voeden met voedingsvezels (prebiotica).

Scroll animation page

Voedingsvezels of prebiotica

 

Het beste wat je voor de darmflora kan doen: eet meer vezels, met name fermenteerbare vezels. Fermenteerbaar betekent dat de gunstige darmbacteriën de vezels kunnen afbreken en gebruiken als voeding. Dit type komt voornamelijk voor in peulvruchten, groenten en fruit. Volgens de wetenschap worden ze ook wel prebiotica genoemd. 

 

 

Een prebiotisch supplement

 

Het is niet altijd gemakkelijk om voldoende vezels uit voeding te halen. Denk maar aan drukke periodes waarin je onregelmatig eet of voedselovergevoeligheden waardoor je niet alles kan eten. Gelukkig bestaan er supplementen met geconcentreerde fermenteerbare voedingsvezels om het tekort op te vangen. Een gebruikelijke dosering prebiotica bedraagt 5 tot 10 gram per dag. 

 

 

Probiotica

 

Waar prebiotica de groei van gunstige bacteriën stimuleren, zijn probiotica goede lichaamsondersteunende bacteriën die in je darmen leven. Probiotica komen van nature voor in producten als yoghurt, kefir, kombucha, miso, cottage cheese en gefermenteerde groenten. 

 

 

De voordelen van probiotica op een rijtje

 

  • Probiotica produceren het stofje butyraat, dat de darmwand versterkt. 
  • Probiotica zorgen ervoor dat je voedingsstoffen beter opneemt.
  • Probiotica verbeteren het immuunsysteem.
  • Probiotica zijn goed voor je energieniveau. 
  • Probiotica werken ondersteunend bij eczeem en psoriasis. 
  • Probiotica versterken je weerstand. Je bent met andere woorden gewapend teken infecties. 

 

 

Een probiotisch supplement 

 

Hier geldt hetzelfde: soms lukt het niet om bovengenoemde effecten te bereiken met voeding. Dan wordt – vooral bij bepaalde aandoeningen – suppletie van probiotica aangeraden. 

 

 

Probiotica is combinatie met antibiotica

 

De heilzame werking van probiotica is het meest overtuigend bewezen tijdens een antibioticakuur. Antibiotica doden namelijk niet alleen ziekteveroorzakers, maar ook gunstige bacteriën moeten eraan geloven. Dat gaat gepaard met vervelende klachten. Het beste is om probiotica bij diarree te combineren. Zo zal de darmflora zich beter handhaven en sneller herstellen. 

 

 

 

Deze tekst is geschreven door Yannick Van Frausem

Wil jij je ook terug goed in je vel voelen?

Bestel Happy You nu