fbpx

Hoe bekom je een goede nachtrust?

 

Is het tegenwoordig een hele opgave om ’s avonds laat gezellig in slaap te vallen? Lig je in bed soms urenlang voor je uit te staren? Probeer allereerst op te sporen waar het probleem vandaan komt. Zie je de puzzelstukjes dan nog niet op z’n plaats vallen, test dan de volgende slaaptips om slapeloosheid te voorkomen.

 

Ben je een slechte slaper? Ga niet meteen van het ergste uit. Vaak moet je de oorzaak niet ver zoeken, want… Ja, een verstoorde nachtrust kan je ook aan een foutieve levensstijl te danken hebben. Denk maar aan de opname van bepaalde voedingsstoffen, sporten, stressfactoren en externe factoren zoals telefoongebruik. Hoog tijd om het probleem bij de bron aan te pakken en vervolgens met het juiste advies aan de slag te gaan.

Scroll animation page

Mogelijke oorzaken

 

Naast veroudering zijn alcohol-, suiker- en koffiegebruik factoren die de kwaliteit van de slaap negatief kunnen beïnvloeden. Om je kans op nachtelijk waken te verkleinen, kies je er best voor om je suikerinname te verminderen. Bij een overdaad is je lever overbelast waardoor je onvast slaapt, woeliger droomt en meer zweet.

 

Heb je het idee dat je de laatste tijd met stress te maken krijgt? Moet je misschien een belangrijke deadline halen of ben je een wereldreis aan het uitstippelen? Én merk je op dat je daarenboven slechter slaapt? Er zou wel eens een link tussen deze twee kunnen zijn. Piekeren en overdenken zorgen voor een enorme stijging van je cortisolniveaus. Met als gevolg dat je jezelf niet op je gemak voelt en je de neiging hebt meer dan één keer per dag cafeïne te consumeren.

 

Omdat je overdag aan het werk bent of jezelf bezighoudt met het huishouden, plan je laat in de avond een sportsessie in. Let daarmee goed op. Trainen aan een hoge intensiteit maakt hormonen en stofjes in het lichaam los. Door bijvoorbeeld adrenaline en cortisol is het moeilijker om tijdig in slaap te vallen.

 

Maar ook externe factoren zoals een overdaad aan beeldschermen voor het slapengaan hebben een afbrekend effect. Hoogstwaarschijnlijk stel je jezelf nu de vraag hoe dat juist komt? Dat komt mede doordat een smartphone in staat is om melatonine, een hormoon dat jouw biologische klok stuurt, af te breken.

 

Oplossingen

    • Kies voor 8 uur slaap. Doe alles wat je moet doen om het magische aantal te bereiken, zelfs als dat betekent dat je drie uur eerder naar bed moet.
    • Breek met technologie na 20.00 uur. Schakel je laptop, televisie en telefoon uit. Vermijd alle schermen, ook wanneer je net ontwaakt uit een diepe slaap. Laat je lichaam natuurlijk aan het daglicht wennen. Extraatje: plan tijdens de weekends een sociale mediavrije dag in. Zo spendeer je minder tijd op je telefoon en kan je al je energie kwijt bij vrienden en familie.
    • In de avond sporten? Dat kan, maar vermijd alle oefeningen met een hoge intensiteit na 20.00 uur. Kies in de plaats daarvan voor een uurtje yoga of een wandeling.
    • Ga voor een zoutwaterbad om je spieren en zenuwstelsel te ontspannen.
    • Durf ‘nee’ te zeggen tegen sociale uitjes wanneer je nood hebt aan rust en pauze. Luister naar je lichaam, leg je languit in de sofa en neem er gerust een ontspannend boek bij.
    • Beperk uw cafeïne-inname tot één keer per dag voor 10.00 uur. Ruil je toekomstige kopjes in voor een cafeïnevrije chaithee, een cichorei drankje of andere kruidentheeën.
    • Voeg hoogwaardige eiwitten toe aan je avondmaaltijd. Het bevordert een diepere slaap en houd je verzadigd. ’s Nachts ontwaken met een hongerig gevoel? Geen kans!
    • Probeer het wondermiddel kamille. Laat twee zakjes kamillethee in heet water trekken en drink op voor je naar bed gaat.

 

 

Deze tekst is geschreven door Yannick Van Frausem

Wil jij je ook terug goed in je vel voelen?

Bestel Happy You nu