Even een korte uitleg over suiker, voor diegene die nog niet helemaal mee zijn in dit thema. Er zijn verschillende soorten suiker, maar twee van de meest voorkomende vormen zijn glucose en fructose :
Glucose is de belangrijkste bron van energie voor het lichaam en de hersenen. Als we het hebben over bloedsuiker, hebben we het over glucose, dat wordt opgenomen in het bloed via de darmen, dat onmiddellijk wordt gebruikt voor energie of wordt opgeslagen in de spieren of de lever om later te gebruiken. Wanneer uw bloedsuikerspiegel of uw glucosespiegel stijgt, verschijnt insuline om die glucose in uw cellen te helpen opnemen.
Insuline wordt door de alvleesklier afgegeven om suiker te metaboliseren. Insulinepieken veroorzaken een kettingreactie van nadelige effecten in het lichaam. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat het lichaam meer vet opslaat, verstoren de hormonenbalans en veroorzaken ontstekingen, die zich kunnen uiten in acne en andere huidproblemen.
Fructose is wat fruit en zetmeelrijke zoete groenten hun zoetheid geeft. Het is ook een van de suikerstructuren die je aantreft in geraffineerde tafelsuiker (ook bekend als sucrose). Daarom heeft fruitsuiker een minder goede reputatie. Fruit bevat suiker, maar fruit bevat ook vezels. De vezels in fruit werken samen met de suiker om de glucosetransitie en verteringsprocessen te vertragen, je te vullen en een schadelijke bloedsuikerspiegel te voorkomen. Elk stuk fruit scoort anders op de glycemische index; als je je zorgen maakt over fruit dat je bloedsuikerspiegel doet stijgen, kies dan fruit met een lage GI zoals bessen en citrusvruchten boven fruit met een hoge GI zoals druiven en bananen. Hoe dan ook, is elk stuk fruit beter dan een gemixt vers sapje, je mixt als het ware de vezels en vitaminen stuk. En ja hoor, die hippe ‘slow juice’ sapjes horen hier ook bij!
"Vergeet niet dat voeding een medicijn is . Als suiker je 'ziek' maakt, kan gezonde voeding en een gezonde levensstijl een remedie zijn."
Verslaafd aan suiker? Hoogstwaarschijnlijk las je al wel eens dat je aan suiker, net als aan drugs en alcohol, verslaafd kan geraken. Dit klinkt erg extreem maar er zit waarheid achter, toch op biochemisch niveau. Suiker activeert de beloningscentra van je hersenen, waardoor een stortvloed van het feel-good hormoon dopamine vrijkomt.
Het genezen van een suikerverslaving door het eten van gezonde en nutriëntrijke voeding, klinkt dit logisch? Vergeet niet dat voedsel een medicijn is . Als suiker je ziek maakt, kan gezonde voeding en een gezonde levensstijl een remedie zijn. Hier zijn mijn beste voedings- en levensstijltips om u te helpen uw verlangen naar suiker onder controle te krijgen en de balans in uw leven te ondersteunen.
- Geniet van een uitgebalanceerd maaltijdpatroon. Zorg ervoor dat elke maaltijd verzadigend is door de juiste macro’s toe te voegen, bijvoorbeeld: complexe koolhydraten, vezels, eiwitten en vet. Dit betekent dat je minder honger zult hebben na het eten, wat gelijk staat aan minder junk-snacks en onbedwingbare trek.
- Een gezonde levensstijl brengt de darmflora in balans. En wat je eet, bepaalt hoe gezond en bloeiend die gezonde darmbacteriën zijn (en op hun beurt hoe gezond jij bent). Als je dagelijks jouw lichaam voed met de juiste nutriënten, stimuleer je de levendige groei van de goede bacteriën, wat je een stralende huid, een soepele spijsvertering en evenwichtige hormonen zal geven.
- Train je smaakpapillen. Het veranderen van je eetgewoonten, vooral als je gewend bent om veel kunstmatig gearomatiseerde, bewerkte voedingsmiddelen te eten, is dit een grote overgang. Als je probeert de suiker in uw dieet te verminderen, is het belangrijk om deze niet te vervangen door kunstmatige zoetstoffen. Ze stimuleren juist de afhankelijkheid van suiker.
- Reset en herstel de slechte relatie met eten, een deel van het Happy You programma is volledig gewijd aan het mindful eten, het stoppen met emotioneel eten en het uitoefenen van zelfliefde. Niets is zoeter dan dat, door aanwezig tijdens het eten, kun je echt genieten van je eten. Het helpt je ook om meer in contact te komen met je honger- en verzadigingsniveaus. Ga aan tafel zitten zonder afleiding van schermen en geniet van het zintuiglijke genot van eten!
- Slaap-wel! Een gebrek aan slaap kan de niveaus van onze honger- en verzadigingshormonen veranderen. Een studie observeerde toegenomen honger, hunkeren naar voedsel en het nemen van grotere portiegroottes door een vermindering van een derde in slaap. Probeer te streven naar 7-8 uur slaap per nacht om die behoefte aan suiker op afstand te houden!
- Leg jezelf niet teveel beperkingen op. Dit creëert een psychologisch verlangen dat leidt tot een ongezonde relatie met voeding. Geniet met mate, op de HY- manier! Je kan ook genieten van een lekker en guilt-free Happy dessertje of taart!
Laat me weten hoe je deze kleine verandering maakt! Ik hoor graag of dit bij jou ook helpt.
Hoertel, H. A., Will, M. J., & Leidy, H. J. (2014). A randomized crossover, pilot study examining the effects of a normal protein vs. high protein breakfast on food cravings and reward signals in overweight/obese “breakfast skipping”, late-adolescent girls. Nutrition journal, 13, 80.
Yang CL, Schnepp J, Tucker RM. Increased Hunger, Food Cravings, Food Reward, and Portion Size Selection after Sleep Curtailment in Women Without Obesity. Nutrients. 2019;11(3):663. Published 2019 Mar 19.
Lindseth G, Coolahan S, Petros T, Lindseth P. Neurobehavioral Effects of Aspartame Consumption. Research in Nursing & Health. 2014;37(3):185-193.
Liem D, De Graaf C. Sweet and sour preferences in young children and adults: role of repeated exposure. Physiology & Behavior. 2004;83(3):421-429