fbpx

Januari! Hoog tijd voor nieuwe voornemens?

 

 

Als we aan januari denken, denken we meteen aan Nieuwjaar. Later die maand ook het moment bij uitstek om je oude gewoonten te bekijken en ze weldra om te schakelen naar nieuwe. Mensen gaan massaal op zoek naar een gezond voedingsprogramma of schrijven zich zo snel mogelijk in bij de gym om de hoek. “New year, new me”, luidt het. Maar welke gewoonten ga je voortaan aan je drukke agenda toevoegen en waarom zijn ze zo belangrijk? 

Na heel wat lekker eten, weinig tijd voor de sportschool en een slechte nachtrust door de drukke feestdagen, wil je vanaf 1 januari je leven weer beteren. De nood en motivatie om je leven om te gooien na zo’n overvolle planning was nog nooit zo groot. Met de volgende tips voor goede voornemens in 2023 loop je een mooie toekomst tegemoet. En je zal het zien, je gelukshormoon blijft zo alleen maar stijgen en stijgen. 

 

Planning en structuur vinden

Daar begint alles mee. Plan vaste momenten in om te winkelen, koken, eten, sporten, … Bijvoorbeeld door elke maandag en donderdag naar de gym te gaan of door elke woensdag een yogasessie mee te pikken. Een vaste structuur helpt je om de voornemens op lange termijn vol te houden.

 

Ochtend- en avondritueel creëren

Creëer een ochtend- en avondritueel. Sta in de ochtend bijvoorbeeld wat vroeger op en stretch eventjes of breng een bezoekje aan de gym. Vergeet zeker niet om tijdens de voormiddag een liter water of kruidenthee te drinken.

 

Slaappatroon herstellen

Onderschat het effect van een goede nachtrust niet. Uitgerust aan je dag starten, zorgt dat je effectief de drive voelt om je nieuwe voornemens na te streven. Probeer daarom op een vast moment te slapen en op te staan. Minimaal acht uur slaap per nacht is noodzakelijk en zet best je telefoon, iPad en televisie uit.

 

Doelen stellen 

Schrijf je doelen op, zowel op korte als op lange termijn en noteer eventuele valkuilen die je zouden verhinderen. Hou je vooruitgang goed bij: maak een fotodagboek van je proces of schrijf het op in een dagboek. De volgende maand kan je perfect zien hoe ver je al staat. 

 

Boodschappenlijstjes maken en weekmenu’s samenstellen

Planning is key. Plan je weekmenu op zondag aan de hand van een boodschappenlijstje: voorzien je koelkast en voorraadkast van gezonde, smaakvolle ingrediënten. Dit zal je helpen om je week rustig te beginnen. Verder ga je liefst voor vers, gevarieerd en verantwoord eten. Verwijder alle bewerkte en light producten. Indien mogelijk, ga je naar de markt om verse producten, magere eiwitten en peulvruchten in bulk in te slaan. 

 

Partner in crime zoeken

Het is altijd beter als je partner dezelfde doelen nastreeft. Dat kan een vriend of vriendin, een liefdespartner, maar ook een school- of werkbuddy zijn. Door elkaar te stimuleren, krijg je de kracht en motivatie om te blijven vechten voor je uiteindelijke doel. En vooral: je staat er niet alleen voor. 

 

Een slechte dag? Niet opgeven! 

Een slechte dag mag niet leiden tot opgeven. Zand erover en de volgende dag opnieuw alles geven. Het is beter om je routine zo snel mogelijk terug te herpakken, in plaats van je hoofd te laten hangen.

 

Geschreven door Yannick Van Frausem

Scroll animation page

Wil jij je ook terug goed in je vel voelen?

Bestel Happy You nu