fbpx

Last van constipatie? Met deze tips verbeter je je stoelgang

 

Vaak beschouw je een vlot toiletbezoek als vanzelfsprekend… Helaas kan constipatie (of wel verstopping) dat flink verhinderen. Vervelend, want het gaat bovendien gepaard met ernstige buikkrampen. Hoe geraak je van het probleem verlost? Met deze tips ben je alvast op de goede weg en bestaat de kans dat je stoelgang verbetert. 

 

Je hebt met constipatie te maken wanneer je minder dan driemaal per week ontlasting hebt. En aangezien de stoelgang dan langer in je lichaam blijft, verandert het in een harde substantie die geen weg op kan. Gelukkig kan je constipatie oplossen met kleine aanpassingen in je eet-en leefpatroon. Hieronder vind je de belangrijkste tips.

Scroll animation page

Drink voldoende water

 

Het is aangeraden om dagelijks ongeveer twee liter water te drinken. Het zorgt er namelijk voor dat de verharde stoelgang in je darm vloeibaar wordt. Heb je er over het algemeen moeite mee om zo’n aanzienlijke hoeveelheid tot je te nemen? Maak water drinken leuker en lekkerder door een schijfje citroen toe te voegen. Extra advies: leg jezelf de regel op dat je een slok neemt als je nog maar naar de fles kijkt. 

 

Eet vezelrijk

 

De volgende tip is minstens even belangrijk om in je achterhoofd te houden als je met constipatie kampt. Eet voldoende onoplosbare vezels om je darm weer in beweging te brengen. Op die manier verzacht je stoelgang en verloopt een toiletbezoek probleemloos. Maar waar vind je die positief stimulerende vezels precies terug? Horen we je al denken… Je haalt ze voornamelijk uit peulvruchten, volkorenproducten, groenten en fruit. O ja! Bij groenten en fruit behoud je best de schil, want daar schuilen de meeste vezels.

 

Blijf in beweging

 

Sporten houdt je darmen in beweging. Dat is nodig voor een optimale spijsvertering. Als je onvoldoende beweegt, komt je ontlasting trager op gang. Het verplaatst zich minder snel door je darm, wat vervolgens leidt tot verstopping. Probeer daarom minstens een halfuur te stappen, fietsen of wandelen

 

Samengevat: voldoende water drinken, vezels eten en bewegen herstellen enigszins je stoelgang. Maar dat is lang nog niet alles. Via het Mindfulness Playbook en de Food Bible van Happy You leer je pas écht hoe je uit die dagelijkse sleur stapt.  

Deze tekst is geschreven door Yannick Van Frausem

Wil jij je ook terug goed in je vel voelen?

Bestel Happy You nu