fbpx

Last van stemmingswisselingen? Zo balanceer je je hormonen

 

Je voelt je opgewekt en vrolijk, maar slechts vijf minuten later ervaar je het tegenovergestelde. Deze vervelende stemmingswisselingen zijn doorgaans te wijten aan schommelingen in je hormonen. Gelukkig bestaan er allerhande manieren om ze weer te balanceren. Hieronder ontdek je hoe.

 

Eén ding is alvast zeker: je hormonen beïnvloeden alles, dag en nacht. Zo ook je humeur en stemming. Om te voorkomen dat ze van het ene op het andere moment omslaan, leer je hoe je ze gemakkelijk onder controle kan houden.

Scroll animation page

Beweeg voldoende 

 

Door te bewegen of sporten breng je de aanwezige spier- en vetmassa in je lichaam in balans, waardoor je hormonen ook meer in evenwicht zijn. Wandelen in de natuur helpt bijvoorbeeld de cortisol te verminderen, krachttraining daarentegen zorgt voor spieropbouw.

 

Vermijd stress 

 

Wanneer je lichaam voortdurend onder stress staat, wordt alle energie geïnvesteerd in de productie van cortisol, wat ten koste gaat van andere essentiële functies. Het is daarom van groot belang om dit probleem aan te pakken. Gebruik technieken zoals yoga en mindfulness, gezonde voeding, regelmatig afspreken met vrienden en familie, enzovoort.

 

Eet volgens het Happy You-principe

 

Je maakt plaats voor vers, gevarieerd en verantwoord eten en verwijdert alle bewerkte producten. Indien mogelijk ga je naar de lokale markt om seizoensgebonden groenten, magere eiwitten en peulvruchten in bulk in te slaan. Maar vergeet zo nu en dan de goede vetten niet. Een eetlepel olijfolie of een handjevol noten per dag is ruim voldoende. Voor je hormonen zijn omega 3-vetzuren en omega 9-vetzuren namelijk geweldig! 

 

Optimaliseer je slaap

 

Heb je het idee dat je iedere ochtend moeite hebt met opstaan? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een disbalans in de aanmaak en afbraak van cortisol. Je kan een positieve verschuiving bevorderen door sneller, langer en dieper te slapen. 

 

 

Deze tekst is geschreven door Yannick Van Frausem

 

Wil jij je ook terug goed in je vel voelen?

Bestel Happy You nu