Weten over eten
Hierbij meerdere voedingstips om de gezondheid van de lever te stimuleren.
- Bitterstoffen – bittere voeding activeert de afgifte van gal in de darmen en voert afvalstoffen/gifstoffen af. Je haalt bitterstoffen uit de vliesjes en velletjes van noten of granen, de schil van groenten en fruit, uien, knoflook, citrusvruchten, groene thee, koolsoorten, druiven, kersen, rozemarijn, andijvie en witloof.
- Gezonde dosis vetten – omega 3, 6 en 9 vetzuren verbeteren het peil van de leverenzymen, verhogen de bloeddoorstroming, activeren de afgifte van gal in de darmen. Wil je jouw lever in balans houden? Zet dan wat vaker fijngemalen lijnzaad, noten, peulvruchten, komkommer en olijfolie op het menu.
- Grapefruit – antioxidanten aanwezig in pompelmoes beschermen de lever en verminderen ontstekingen.
- Bosbessen en veenbessen – zowel bosbessen als veenbessen bevatten anthocyaninen, antioxidanten die bessen hun kenmerkende diep rode of blauwe kleur geven. Maar ze worden eveneens in verband gebracht met tal van gezondheidsvoordelen. Zo helpen ze niet alleen de lever te beschermen tegen schade van buitenaf, maar ook bij de verbetering van de immuunrespons en antioxidantreacties. Tip: voeg ze aan je tussendoortje toe en je plukt er alle vruchten van.
Dont’s
Let’s face it: door giftige stoffen uit de omgeving krijgt je lever veel te verduren.
- Overmatig alcoholgebruik – matig tot maximaal twee glaasjes cava of champagne tijdens de weekends. Wanneer je té veel consumeert, neemt je lichaam gezonde voedingsstoffen minder goed op.
- Geraffineerde suikers – producten met een hoog fructosegehalte veroorzaken een buildup aan vet, wat leidt tot leverbeschadiging.
Deze tekst is geschreven door Yannick Van Frausem