Tip 1: plannen, plannen en nog eens plannen
Ben je helemaal klaar om aan je mealprep programma te starten? Trek dan niet halsoverkop de supermarkt in, maar volg een nauwgezette planning om je slagingspercentages te verhogen. Stel jezelf altijd de vraag voor hoeveel personen je eten moet voorbereiden en wanneer je het wil gaan klaarmaken. Op basis daarvan creëer je een uitgebreid boodschappenlijstje. Nadat je alle inkopen hebt gedaan, is het koken maar. Een luilekker zondag is voor velen onder ons ideaal om uren achter de kookpotten te staan. Zet je lievelingsmuziek op en mealpreppen is écht niet zo erg als je altijd al dacht.
Tip 2: mealpreppen per ingrediënt, niet per maaltijd
Om eentonigheid in voeding te voorkomen en voornamelijk variatie aan te brengen, is het aangeraden om volgens ingrediënten te mealpreppen. Je haalt dus met andere woorden verschillende soorten groenten, fruit, vlees en vis in huis om ze daarna per ingrediënt in bakjes onder te brengen. Geroosterde paprika, courgette en aubergine kan je bijvoorbeeld samen wegstoppen, terwijl je quinoa en gekookte aardappelen beter van elkaar scheidt. Zo ben je in staat om iedere dag een vernieuwende, verfrissende maaltijd naar keuze samen te stellen. Ga je vandaag voor quinoa met geroosterde groentjes, dan kan je de dag nadien kiezen voor gekookte aardappelen met een stukje vlees of vis. Hetzelfde geldt voor Griekse yoghurt en fruit: bewaar deze ingrediënten nog niet in eenzelfde potje. Zo kan je afhankelijk van je voorkeur per dag kiezen.
Tip 3: afsluitbare, doorzichtige bakjes met labels
Wil je mealpreppen vanaf de eerste keer goed doen, voorzie dan doorzichtige afsluitbare opbergdoosjes. Wanneer je in de koelkast of vriezer naar een ingrediënt op zoek bent, hoef je de bakjes niet te openen. Om het jezelf nog makkelijker te maken, schrijf dan op een label de inhoud van het doosje.
Tip 4: houdbaarheidsdatum controleren
Belangrijk en niet te vergeten bij mealpreppen: controleer in de supermarkt te allen tijde de houdbaarheidsdatum! Omdat je namelijk een week van tevoren je maaltijd klaarmaakt, moet het ook zeven dagen nadien vers smaken.
Deze tekst is geschreven door Yannick Van Frausem