fbpx

“Onze adem is zoals de dirigent van het orkest”

 

In- en uitademen: een van de belangrijkste gewoontes die dagelijks ongemerkt plaatsvindt. Maar niet iedereen is zich ervan bewust dat een foutieve ademhaling allerlei gezondheidsproblemen veroorzaakt. “Toen ik voelde dat mijn uithoudingsvermogen dermate afnam, wilde ik leren over alles wat met ademhaling en hartcoherentie te maken heeft”, vertelt de 49-jarige Anja Hindrikx uit Antwerpen die zich nu een gecertificeerd ademcoach mag noemen.

Sinds 2018 is ademwerk voor Anja uitgegroeid tot een echte passie. “De opleiding bij Verbonden Ademen bracht me heel wat bij op zowel lichamelijk als mentaal vlak. De verworven kennis wil ik nu graag met anderen delen”, gaat ze verder. “Ik hoop een beter antwoord te kunnen formuleren op vragen die sterk gelijkend zijn met degenen waarmee ik een aantal jaren geleden zat.”

Scroll animation page

Waar komt je interesse voor ademhaling vandaan? 

 

“Ik ben met ademtherapie in contact gekomen toen ik opmerkte snel buiten adem te zijn na kleine inspanningen. Ik vroeg me af of ik wel correct ademde. Had ik misschien gewoon een slechte conditie? Of verliep mijn adempatroon te hoog, te laag, te snel, te oppervlakkig? Veel vragen, maar geen antwoorden. Na enige tijd zoeken, kwam ik bij een ademcoach terecht en vanaf de tweede sessie wist ik dat ik hier meer over wilde leren. Zowel op lichamelijk vlak als op emotioneel vlak brachten de sessies me enorm veel bij. Mijn ademhaling verliep zachter, ik kon plaatsen hoe mijn lichaam functioneerde, ik kon beter mijn grenzen aangeven en mijn slaap verbeterde aanzienlijk. Kortom, acute stressmomenten kreeg ik opnieuw onder controle en mijn mentale veerkracht was nog nooit zo hoog. Ik raakte geïnspireerd en startte daarom kort daarna een opleiding tot ademcoach bij Verbonden Ademenen.”

 

Waarom is ademhaling zo belangrijk?

 

“Ademen is de kern: het brengt je in het hier en nu. Onze adem werkt vanuit het hart en brengt je in contact met je lichaam. Als je het correct uitvoert, zal je zien dat een gecontroleerde ademhaling positieve effecten heeft op je fysieke, mentale en emotionele systeem. Of zoals James Nestor het zegt: the missing pillar in health is breath, it all starts here. Je kan onze adem vergelijken met de dirigent van een orkest: het is de enige functie binnen het zenuwstelsel dat zowel autonoom als bewust kan worden ingezet. Denk maar aan slapen: je ademhaling verloopt (gelukkig) onbewust verder. Maar wanneer je tijdens een stressmomentje rustig wil worden, kunnen we door onze ademhaling bewust in te zetten ons systeem vertragen en zo tot rust komen. Dit houdt in dat onder andere je bloeddruk daalt, je slaapkwaliteit bevordert, meer energie krijgt, beter verteert, … Het stimuleert je nervus vagus dat op zijn beurt je parasympatisch zenuwstelsel activeert. Dit is het deel van je zenuwstelsel dat zorgt voor rust en ontspanning in je systeem. En niet te vergeten: onze adem is gratis en je kan het te allen tijde inzetten.”

 

Welke ademtechniek werkt voor jou het beste? Welke tips zou je geven?

 

“Ik kan moeilijk zeggen welke techniek voor mij het beste werkt. Elke techniek heeft zijn eigen doel. Het is belangrijk om jezelf de vraag te stellen wat je wil bereiken met een bepaalde techniek. Zoek je meer focus of rust, een beter slaapritme of wil je je immuunsysteem versterken of vastzittende emoties loskoppelen? Noem maar op.”

 

Waarom ademen velen onder ons fout? Wat zijn de gevolgen als je het niet juist doet? 

 

“Door alle prikkels die we dagelijks opvangen, ademen mensen te snel en te veel door de mond. Met veel ademen bedoel ik letterlijk veel te veel ademhalingen per minuut. Als we het systeem constant onder druk zetten, komt er een moment waarop het lichaam gaat afhaken. De druk wordt te groot en we verbruiken te veel energie voor de inspanning die wordt geleverd. Dit gaat naarmate de tijd zorgen voor ziekte en ongemakken. Wat de neus of mond betreft, moet je weten dat ze beiden een andere functie hebben. Er wordt ook wel eens gezegd: the mouth is for feeding, the nose is for breathing.

 

Op welke manier heeft ademhaling jou al geholpen?

 

“Je kan beter stellen op welk vlak ademen me niet heeft geholpen (lacht). Door al jaren dagelijks oefeningen uit te voeren, doe ik ze nu zelfs onbewust om in balans te blijven. Door voortdurend te oefenen, ontstaat er een neuraal pad in je hersenen waardoor ademen een onderdeel van je levensstijl wordt. Net zoals je elke dag water drinkt, naar bed gaat als je moe bent, je tanden poetst, … Ademen wordt zo ook een onderdeel van je dagelijkse gewoontes.”

 

Geschreven door Yannick Van Frausem

Wil jij je ook terug goed in je vel voelen?

Bestel Happy You nu