fbpx

PDS: last van een prikkelbare darm?

Scroll animation page

Feestdagen zoals Kerstmis, Pasen of verjaardagen zijn leuk, maar niet voor zij die leven met het prikkelbaredarmsyndroom (PDS). De tafel klaarzetten, hapjes klaarmaken, je gasten ontvangen… Het bezorgt je onbewust veel stress. En daar staan je darmen absoluut niet op te wachten. Je ervaart plots intense buikkrampen, problemen met ontlasting, een opgezette buik, winderigheid of diarree. Pijnlijk en niet leuk als je in gezelschap van vrienden en familie bent. Maar wat is PDS concreet en waar komt het vandaan? Hier lees je alles wat je erover wil weten.

 

Het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) of Irritable Bowel Syndrome (IBS) is een veelvoorkomende darmaandoening dat ontstaat door een verstoring van de functie van het maag-darmkanaal, met name van de dikke darm. Patiënten met PDS hebben voortdurend last van buikpijn, buikkrampen, problemen met de ontlasting, een opgezette buik of winderigheid door gasvorming.

 

 

Disfunctie van de darm-brein as

 

Een groot deel van de bevolking leidt (misschien wel al jaren) aan PDS en vanuit de wetenschap wordt steeds vaker onderzoek verricht naar de gezondheid van de darmen. Zo blijkt dat PDS een aandoening is waarbij er een verstoring van de darm-hersen as plaatsvindt. Dat betekent dat er sprake is van een miscommunicatie tussen de darmen en de hersenen. Uit studies is gebleken dat stress, angst en depressie de ernst van PDS verhogen.

 

Stress verhoogt de kans op PDS

 

Stress prikkelt of beïnvloedt de communicatie tussen de darmen en de hersenen het hardst. Onze hersenen zien stress als een probleem en ze willen dit probleem zo snel mogelijk oplossen. Daarvoor vragen ze ontzettend veel energie van onze darmen. Met gevolg dat de dikke darm tijdens de vertering energie gaat besparen, minder slijmstoffen zal produceren en de doorbloeding van de darm vermindert. Dat kan de darm na een tijdje niet langer volhouden en zal daarom niet meer willen meewerken.  Onze hersenen krijgen signalen toegestuurd en we voelen ons bijgevolg ziek, we hebben geen trek meer of we voelen diarree opkomen.

 

Uit mijn ervaring als diëtiste en voedingsdeskundige gunt de samenleving individuen veel te weinig rustmomenten. We werken tot in de late uurtjes, we hebben een gezin om voor te zorgen, we beantwoorden 24/7 e-mails, we scrollen urenlang door Instagram, … Noem maar op. En dat heeft een negatief effect op onze darm-breincommunicatie. Stress veroorzaakt dus een verstoring van de communicatie tussen de darmen en de hersenen. Een voorbeeld vanuit de praktijk: mijn cliënten zijn vaak gestresst, denken te allen tijde aan werk, vallen in slaap terwijl ze door Instagram scrollen en besteden hun weekends aan meal prepping, … 

 

 

Geschreven door Yannick Van Frausem 

 

Bron:

Kennedy, P., et al. (2014). Irritable bowel syndrome: A microbiome-gut-brain axis disorder? World Journal of Gastroenterology : WJG, 20(39), 14105–14125

 

Wil jij je ook terug goed in je vel voelen?

Bestel Happy You nu