fbpx

Plastisch chirurg Fadi Bakal: “doe het uit eigen wil, niet voor een ander of door de kracht van sociale media”

 

Dagelijks worden we door sociale media overspoeld met de allergekste verjongingsproducten, schoonheidstrends en -behandelingen. Denk maar aan Facial Harmonization, Skin Icing, BellySculpting, alle vormen injectables, … “Tegenwoordig denkt men dat er altijd een indicatie is om niet-chirurgische ingrepen te ondergaan”, wil Dr. Fadi Bakal kwijt. “Je moet altijd de afweging maken wat het beste resultaat op lange termijn is.” 

Scroll animation page

Hebt u het idee dat operaties langer worden uitgesteld en sneller voor injectables gaan? 

 

“Ja en nee. Heel vaak denkt men dat er een indicatie is om aan injectables te doen. In de praktijk is het anders. Daarom adviseer ik altijd om je voldoende te laten informeren. Wat voor de een wel werkt, betekent niet dat het automatisch ook voor de ander gaat. Soms is het bijvoorbeeld een betere optie om te opereren in plaats van een niet-chirurgische behandeling uit te voeren, opdat er een optimaler resultaat op langere termijn bekomen kan worden. Ik merk dat zij die in aanmerking komen voor een operatie, hun huiswerk al gemaakt hebben voor ze bij mij op consultatie komen. Op zich goed gewerkt, maar vaak gaat het om vrij algemene informatie. Daarom probeer ik objectief advies mee te geven, gebaseerd op de individuele situatie en wensen van een individu.”

 

Hoewel plastische chirurgie een trend van nu is, krijgt het nog steeds bijzonder veel commentaar. Vindt u dat het gebruik ervan moet genormaliseerd worden?

 

“Moeten geeft een negatieve connotatie. Ik raad mijn patiënten aan om plastische chirurgie enkel te laten uitvoeren als het uit eigen wil is. Niet omdat een ander het mooi vindt of door de impact van sociale media.”

 

Wat zijn de kwalijke kanten van plastische chirurgie?

 

“Alles heeft zijn voor- en nadelen, dat geldt ook voor plastische chirurgie. Wanneer het met een kwalitatieve, veilige aanpak wordt uitgevoerd, zullen de voordelen bevredigend opwegen tegenover de nadelen. Wanneer niet alles in acht wordt genomen, kan het wel nadelig uitpakken en in sommige gevallen gevaar opleveren voor de gezondheid. Hierbij spelen complicaties een grote rol. Ik analyseer het medisch profiel daarom altijd zo goed mogelijk en maak een inschatting van de risico’s. Met een zo’n kwalitatieve aanpak behaal je niet alleen mooie, maar ook natuurlijke resultaten. Hoewel het een averechts resultaat kan hebben als je te veel plastische chirurgie laat uitvoeren.”

 

Wat betekent de term ‘schoonheid’ voor u? 

 

“Ieder persoon heeft zijn of haar eigen schoonheid. Je kan deze niet naar een ander extrapoleren. Toch gebeurt dit in de praktijk vaak door sociale media. De puurste vorm van schoonheid is een samenspel tussen het innerlijk en uiterlijk.”

 

"Wat in mijn ogen nooit zal veranderen is natuurlijke schoonheid."

Momenteel wint digitale perfectie van natuurlijke schoonheid. Denkt u dat dit in de toekomst weer zal veranderen?

 

“Schoonheid is tegenwoordig een trend. En een trend is een soort van momentopname. Kort samengevat gaat het als volgt: een invloedrijk persoon start ermee, nadien gaat de trend viraal, waarna het ofwel gaat afnemen of integreren in de samenleving. Elke trend volgt met andere woorden een eigen route. Of het in de toekomst gaat veranderen, is niet duidelijk. Wat in mijn ogen nooit zal veranderen is natuurlijke schoonheid.”

 

Hoe denkt u over de body positivity-beweging? 

 

“De beweging is initieel ontstaan om het zelfbeeld van mensen met overgewicht te versterken. Vervolgens werd het uitgebouwd tot een emanciperende beweging die zich bezighoudt met lichaamsbeelden die ‘anders’ zijn. Maar door sociale media, influencers en celebrities werd de term tenietgedaan. Hij werd te vaak gebruikt door volslanke vrouwen. Hierdoor creëert men toch een schoonheidsstandaard die zeer weinig met de visie van de oorspronkelijke beweging te maken heeft.”

 

Op welke manier stemt uw visie over schoonheid en gezondheid overeen met het Happy You-principe? 

 

“Schoonheid vertrekt van binnen. Wanneer je je ‘schoon’ voelt, zul je dit ook uitstralen. Maar ook je gezondheid krijgt gelijktijdig een reboot en boost. In de sportwereld gebruiken ze vaak de slagzin ‘je bent wat je eet’. Hierbij is het ook zo dat wat je eet en drinkt, je levensstijl voor minstens 70% gaat bepalen. Dat is eveneens de basis van het Happy You-principe, waarbij het weliswaar gaat om anders eten in plaats van diëten.”

 

 

Dr. Fadi Bakal behaalde zijn diploma Geneeskunde aan de Katholieke Universiteit in 2011. Nadien volbracht hij de vooropleiding Algemene Chirurgie in verschillende Belgische en Nederlandse ziekenhuizen. Hij voltooide de opleiding Plastische, Reconstructieve & Esthetische Chirurgie onder andere in het Universitair Ziekenhuis te Brussel onder leiding van wereldwijd befaamde Prof. Dr. Moustapha Hamdi. Zijn breidde zijn expertise als International Fellow of Plastic & Aesthetic Surgery uit in hartje Wenen. 

 

Momenteel biedt Dr. Fadi Bakal topzorg te Antwerpen in de plastische chirurgie, waar hij vooral bijzondere interesse toont voor esthetische & reconstructieve borstchirurgie en  gelaatschirurgie en niet-chirurgische en regeneratieve behandelingen in gelaatsverjonging (spierontspanners, fillers, lipofilling, nanofat grafting, etc.)

 

 

Deze tekst is geschreven door Yannick Van Frausem

Wil jij je ook terug goed in je vel voelen?

Bestel Happy You nu