fbpx

Tips & tricks om gemotiveerd te blijven tijdens je dieet

 

Het volgende fenomeen komt je ongetwijfeld herkenbaar voor: je start met goede moed aan een dieet, maar na enkele dagen vind je het moeilijk om gemotiveerd te blijven. Dat levert niet alleen frustratie op, het maakt het ook onmogelijk om resultaten te boeken. Met de juiste tips & tricks in je achterhoofd blijf je gedurende het traject gedisciplineerd en gemotiveerd. Weliswaar met een waslijst aan mentale en lichamelijke voordelen als gevolg. 

 

Diëten gaat met vallen en opstaan. De ene week vliegen de kilo’s eraf, terwijl er juist de andere week niets verandert. Ook dan is het belangrijk om gemotiveerd te blijven. Wat op het eerste gezicht niet makkelijk lijkt, is mits enkele tips & tricks snel opgelost.

Scroll animation page

Wees realistisch

 

Als je vanaf het begin te veel hooi op je vork neemt, ga je al snel jouw verwachtingen bijstellen. Het is bijvoorbeeld niet logisch om op middelbare leeftijd te verlangen naar het gewicht van een tiener. Je lichaam reageert namelijk op verschillende stadia van het leven: vruchtbaarheid, zwangerschap en menopauze. Het draait daarom niet langer om het cijfertje op de weegschaal, wél om je gezond, fit en mooi te voelen. 

 

Bereik doel na doel

 

Doelen vooropstellen is zeker geen slecht idee. Om er zeker van te zijn dat je ze binnen de kortste keren bereikt, streef je ze een per een na. Is het je gelukt om ongezonde vetten voorgoed te schrappen uit je voedingspatroon? Wel, dan kan je overgaan tot de volgende stap: meer bewegen. Heb je ook dat kunnen integreren in jouw dagelijkse routine, dan kan je jezelf weer opnieuw uitdagen. Door bijvoorbeeld een glaasje alcohol te laten. Wanneer je alles op hetzelfde moment doorvoert, raak je overweldigd. 

 

Houd een (foto)dagboek bij

 

Een (foto)dagboek schetst je proces en vooruitgang. Handig, want je kan er te allen tijde naar teruggrijpen. Als het even tegenzit, vind je daar aanmoedigende woorden en foto’s. Ze tonen je zwart op wit wat je op korte en lange termijn reeds hebt behaald. Daarmee vergroot je de kans om je gewicht op peil te houden. 

 

Accepteer en waardeer jezelf

 

Als je focust op vermageren (lees ook: kilo’s verliezen), krijgt je geest, lichaam en ziel stress. Gooi deze gedachte daarom beter overboord en omarm iedere kleine stap die je zet. Diëten is geen quick fix, wel een ontdekkingsreis die ontzettend veel tijd kost. 

 

Beloon jezelf

 

De eerste 5 kg kwijt? Beloning! Voor het eerst 5 km gelopen? Beloning! Dat toetje geweigerd op restaurant? Beloning! Jezelf belonen kan, maar het moet natuurlijk in lijn liggen met jouw vooropgestelde gezonde doelen. Het is dus niet de bedoeling om achteloos in de koekenkast te snuisteren. Wat wel kan: een massagebeurt, fietstocht met vrienden of familie, lui-lekker avondje op de sofa, … 

 

 

Deze tekst is geschreven door Yannick Van Frausem

Wil jij je ook terug goed in je vel voelen?

Bestel Happy You nu