fbpx

Van kikkererwten tot walnoten: deze voedingsmiddelen zijn goed voor je mentale gezondheid

 

Wat je eet is niet alleen belangrijk voor de fysieke gezondheid, het bepaalt ook hoe je je mentaal voelt. Voor een optimale mentale functie hebben onze hersenen immers de juiste voedingsstoffen nodig. Denk aan vitale mineralen en micronutriënten uit groenten en fruit. In dit artikel onthullen we de belangrijkste voedingsadviezen. 

 

Gezond eten wordt vaak geassocieerd met gewichtsverlies. Maar het is minstens zo belangrijk om voedzame maaltijden te bereiden als je je mentaal welbevinden wil verbeteren. Er bestaan ingrediënten die daaraan kunnen bijdragen. Van kikkererwten, bananen en kimchi tot walnoten, citrusvruchten en rozemarijn – we leggen uit waarom.

Scroll animation page

Kikkererwten

 

Kikkererwten, evenals andere peulvruchten zoals linzen en zwarte bonen, zijn niet alleen eiwitrijk, maar bevatten ook aanzienlijke hoeveelheden zink. Zink speelt een essentiële rol bij de productie van geslachtshormonen, zoals testosteron en prolactine. Het is logisch dat een gezond libido je stemming positief kan beïnvloeden.

 

Bananen

 

In bananen zitten prebiotische vezels. Deze vezels zijn over het algemeen moeilijk verteerbaar. In plaats daarvan ondergaan ze een fermentatieproces dat de groei van gezonde darmbacteriën stimuleert. De darm is via de nervus vagus met de hersenen verbonden. Deze zenuw regelt diverse lichaamsfuncties, waaronder de werking van het spijsverteringsstelsel. En een goede spijsvertering, zonder een opgeblazen gevoel, draagt bij aan een goed humeur.

 

Kimchi

 

Kimchi, maar ook andere gefermenteerde producten, dragen bij aan de groei van gezonde bacteriën in je lichaam, omdat ze uitstekend dienen als voedsel voor deze micro-organismen. 

 

Walnoten

 

De hersenen bestaan voornamelijk uit vet en omega 3-vetzuren. Als je veel angst en emotionele schommelingen ervaart, kan een gebrek aan gezonde vetten de oorzaak zijn. Een makkelijke manier om meer gezonde vetten aan je dieet toe te voegen, is door zaden en noten te eten. Waarbij walnoten tot de beste keuzes behoren. 

 

Citrusvruchten

 

Citrusvruchten staan erom bekend veel vitamine C te bevatten. Deze vitamine helpt doorgaans om ontstekingen te verminderen en vrije radicalen te bestrijden. Ben je geen fan van citroen of sinaasappel? Geen paniek, je vindt de vitamine in andere kleurrijke voedingsmiddelen zoals zoete aardappel, paprika en blauwe bessen. 

 

Rozemarijn 

 

Verschillende studies hebben aangetoond dat de geur van rozemarijn het potentieel heeft om het geheugen en de focus te stimuleren. 

 

Via de Food Bible en het Mindfulness Playbook van Happy You leer je hoe gezonde voeding jouw mentale toestand op lange termijn kan beïnvloeden.

 

 

Deze tekst is geschreven door Yannick Van Frausem 

Wil jij je ook terug goed in je vel voelen?

Bestel Happy You nu