Aan de uiteinden van de chromosomen in jouw lichaam bevinden zich telomeren die het DNA van je cellen beschermen. Na elke celdeling – waarbij opnieuw huid of bot aangemaakt wordt – verdwijnt er een klein stukje van de telomeren aan de uiteinden van de chromosomen. Je kan een telomeer net zo goed vergelijken met een plastic beschermdopje aan het uiteinde van een schoenveter: het beschermt, maar na verloop van tijd slijt en verkort het.
De kracht van telomerase
In principe vernieuwt het menselijk lichaam tussen de 20 en 35 jaar uit zichzelf. Als nadien fysieke veroudering komt optreden, vertraagt dit proces om hulp. Daarbij speelt het enzym telomerase een cruciale rol.
Telomerase herstelt ‘versleten’ telomeren. Het enzym is als het ware in staat om de verkorting van een telomeer na elke celdeling te vertragen of voorkomen. Door een gezonde levensstijl aan te houden, help je jouw lichaam bij de regulatie van telomerase.
Telomeren verkorten door stress en ontstekingen
Ontstekingen en oxidatieve stress zorgen beiden dat de cellen sneller verouderen. Om te beginnen heerst er een exponentiële relatie tussen stress en telomeren. Een kleine dosis stress in op zich niet gevaarlijk, maar let op dat deze stress niet chronisch wordt. Als het lang aanhoudt, eist het zijn tol. Om zowel stress als ontstekingen in het lichaam te voorkomen en de telomeren gezond te houden, ben je best op de hoogte welke voeding je daarbij eenvoudig kan helpen. Vette vis, noten, lijnzaadolie en bladgroenten zijn ontzettend rijk aan omega 3 en hebben een ontstekingsremmend effect.
Verse en evenwichtige voeding voor gezonde telomeren
Inderdaad, voeding ligt aan de basis van alles. Eet simpelweg gezond en evenwichtig als je de telomeren gezond wil houden en stress/ontsteking wil onderdrukken. Glucose uit bewerkte of geraffineerde koolhydraten (snoep, frisdrank, wit brood, pasta, alcohol,…) geven een insulinepiek waardoor er een toename van cytokines plaatsvindt. Deze zijn ontstekingsbevorderend en moeten dermate vermeden worden. Natuurlijk zijn er tal van ontstekingsremmende groenten en fruit, denk maar aan bosvruchten, druiven, appels, boerenkool, broccoli, gele ui, rode tomaten en lente-uit. Deze producten bevatten veel anthocyaninen en flavonoïden die meteen in verband worden gebracht met minder ontstekingen en oxidatie van de cellen.
Deze tekst is geschreven door Yannick Van Frausem