fbpx

Zo ben je najaarsmoeheid te slim af

 

Het is officieel herfst en dat betekent voor velen afkicken geblazen van die lange, warme zomeravonden. Nu moet je het stellen met kil weer, korte dagen en intense wind- of regenstoten. Hoewel dat enigszins gezellig klinkt, ontstaat er dikwijls een neerslachtig gevoel dat in een depressie ontspruit. We noemen dit fenomeen ‘najaarsmoeheid’. Wat het precies is en hoe je jezelf er tegen wapent, leer je weldra.

 

Heb je het idee reeds met najaarsmoeheid te kampen? Dan merk je voornamelijk symptomen zoals somberheid, prikkelbaarheid, lusteloosheid, uitputting, terugtrekking uit sociale activiteiten en wijziging in het eetpatroon. Waarom dat optreedt en hoe er vanaf te geraken, vertellen we je graag in geuren en kleuren.

Scroll animation page

Hoe ontstaat najaarsmoeheid?

 

De dagen worden korter en donkerder. En zodra het donkerder wordt, maakt je lichaam melatonine aan. Heel simpel gezegd is melatonine een hormoon dat ervoor zorgt dat je sneller in slaap valt. Ook beïnvloedt de aanmaak van melatonine het serotonineniveau. Want als je vermoeid raakt door het donker, gaat je geluksgevoel dalen. Een gebrek aan zonlicht is dus niet gunstig voor je humeur.

 

Wat te doen?

 

Gelukkig kan je najaarsmoeheid gemakkelijk aanpakken. De afwezigheid van vitamine D, ofwel zonlicht, is veruit de belangrijkste factor. Het doel is dan ook om tijdens de herfst en winter voldoende naar buiten te gaan. En als je een zittende kantoorbaan hebt, is het verstandig om de ruimte te verlichten door de gordijnen weg te halen. Maar bewegen helpt evenzeer. Slechts een kwartiertje wandelen stimuleert je serotonineniveau al aanzienlijk. Met als gevolg: a happy you! 

 

Wat te eten?

 

Voldoende buitenshuis treden is een ontzettend goed begin. Wil je je vitamine D verder op peil houden, dan zal je daarbovenop bewust moeten eten. Denk bijvoorbeeld aan dierlijke producten zoals vette vis (haring en zalm). Ben je geen fan van vis of apprecieer je de vegetarische levensstijl? Supplementen zijn ook in staat om het tekort te compenseren. Maar doe dit natuurlijk wel in overleg met je arts.

 

 

Deze tekst is geschreven door Yannick Van Frausem

Wil jij je ook terug goed in je vel voelen?

Bestel Happy You nu