RECEPT 1
Hoewel wortels doorgaans in de klassieke oranje kleur komen, bestaan er ook wortels in diverse andere kleuren. De regenboogwortelen in dit gerecht tonen een prachtige variëteit, gaande van paars tot geel en van rood tot oranje. Bovendien dragen ze bij aan onze bescherming tegen hartgerelateerde aandoeningen, naast hun visuele aantrekkingskracht.
Ingrediënten 2 personen
- 1 kleine flespompoen
- Regenboogwortels
- Rode ui
- 200 g gekookte witte bonen
- Verse dille
- Gedroogde salie
- 1/2 tl pompoenzaad
- Verse dille
- 1 el citroensap
- 4 el soja yoghurt natuur
Verwarm de oven voor op 185 graden. Kuis en schil de groenten. Snijd deze in gelijkmatige partjes, verdeel over een ovenschaal, kruid met peper, zout, gedroogde salie en een eetlepel olijfolie. Week grote of kleine witte bonen de dag op voorhand, kook ze in hetzelfde vocht (of giet witte bonen uit blik af). Maak de bonen schoon onder stromend water. Zet deze vervolgens aan de kant. Blend verse dille met citroensap, sojayoghurt, peper en zout. Haal de groenten uit de oven, dresseer deze mooi op een bord tezamen met de witte bonen. Werk af met dille, pompoenzaad en de dilledressing
RECEPT 2
The Pink Libra bowl
Ingrediënten 2 personen
1) Bedje
- 1/2 kopje linzen
- 2 kopjes water
- 1 laurierblad
- Snufje zout
2) Dressing
- Citroensap
- 1 el tahini
- 2 gekookte bieten
- 3 el plantaardige natuuryoghurt
- 1 tl stevia
- Peper & zout
3) Zadenmix
- 1 el gemengde zaden (pompoenpitten, hennepzaad, chiazaad en zonnebloempitten)
- Snufje zout
- 1 tl chillivlokken
- Gedroogde kruiden: komijn, piment en sumac
4) Groenten
- 3 stengels biologische boerenkool
- 1/2 citroen
- 1 verse rode biet
- 2 teentjes knoflook, fijngesneden
- 1 kopje salade naar keuze
- 1 el fijngehakte peterselie en munt
- Zout & peper
Kook de linzen met 2 kopjes gezouten water en voeg laurier toe. Breng het geheel aan de kook gedurende 25 minuten. Giet het water van de gekookte linzen af en zet aan de kant. Meng de zaden met de kruiden en zet apart Blend de biet, yoghurt, citroen en tahini tot een gladde massa. Breng op smaak met peper, zout, verse peterselie en munt. Plaats in een pan stukjes gescheurde boerenkool, citroensap en knoflook op middelhoog vuur. Roer tot de bladen licht geslonken zijn. Dresseer een kom met de bladen, gevolgd door linzen, salade, boerenkool en de rose dressing, werk af met de zaden en fijngesneden verse bieten.
RECEPT 3
Spruitjes zijn de pareltjes van de herfst en zitten boordevol vezels en vitamine C, die de spijsvertering en darmgezondheid ondersteunen en tegelijkertijd de immuniteit versterken. Dit komt goed van pas met de koelere dagen in het vooruitzicht. Brussels sprouts are back!
Ingrediënten 2 persoon
- 1 kom jonge spinazie
- Kopje droge bulgur
- Een kleine kom biologische champignons
- 1/2 avocado
- 200 g kikkererwten uit blik of geweekte
- Bladpeterselie
- 1 teentje look
- Citroensap
- Gedroogde tijm
- Chillivlokken
- 4 el soja natuur yoghurt
Verwarm de oven voor op 185 graden. Kuis de spinazie en champignon, snijd deze in 4. Stort op een bakplaat bekleed met een bakpapier. Zeef de kikkererwten en spoel ze goed (of week en kook gedroogde kikkererwten). Meng het geheel met peper, zout en gedroogde tijm en 1 eetlepel olijfolie. Warm op in de oven gedurende 15min. Kook de bulgur in ruim gezouten water gedurende 8 min, giet af. Bereid terwijl de kruidensaus voor; blend flink wat bladpeterselie met de look, citroen en yoghurt tot een glad mengsel. Haal de groenten en kikkererwten uit de oven. Spoel de jonge spinazie, laat uitlekken. Dreseer de spinazie op een bord, gevolgd door de gekookte bulgur, de warme groenten en kikkererwten, als laatst overgiet je de salade met de peterseliesaus. Werk af met verse peterselie en een sprinkle citroen en chillivlokken. Vries de rest van de avocado in, voeg deze toe aan jouw smoothie.
RECEPT 4
Fancy maaltijdsoep
Ingrediënten voor 2 personen
- 200 g kikkererwten
- 1 bloemkool
- 1 witte ui
- 1 verse rode biet
- 1 el cashewnoten
- Zadenmix
- Verse dille
- Vetarme bouillon
- 1 stukje verse kurkuma
Kuis de groenten, snijd de bloemkool en ui in grote stukken. Breng aan de kook met een vetarrm bouillonblokje. Schil en was de kurkuma, voeg toe aan de kookpot. Verwarm de oven voor op 185graden, snijd de biet heel fijn en bak gedurende 25min in een oven van 190 graden. Maak eventueel extra bietenchips (een lekkere en voedzame snack). Mix de groenten wanneer ze gaar zijn samen met de kikkererwten tot een dikke gladde massa. Serveer de soep met de bietenchip, cashew, verse dille en zadenmix.
RECEPT 5
De zwevende geur van kaneel doet ons meteen denken aan gezellige herfstochtenden en gekruide dranken om ons warm te houden. Maar dit ingrediënt is meer dan alleen een favoriete specerij: kaneel zit vol ontstekingsremmende eigenschappen en kan het lichaam helpen infecties te bestrijden en zelfs weefselschade te herstellen.
Ingrediënten 1 persoon
- 1 stoofpeer
- 1 takje rozemarijn
- 1 tl natuurhoning
- 1 el walnoten
- 2 tl rozijnen
- 1 schep soja natuur yoghurt
- Kaneel
- Speculaaskruiden
Week de rozijnen 10 min in lauw water. Verwarm de oven voor op 185 graden. Was de peer goed. Snijd de peer in twee gelijke delen, verwijder het klokkenhuis. Leg op een bakplaat, overgiet met de honing en de helft van de afgegoten rozijnen. Bestrooi met speculaaskruiden. Bak de peer gedurende 30 min in een oven van 185 graden. Haal de peer uit de oven en leg op een bord. Dreseer met verse rozemarijn, de rest van de rozijnen, kaneel en een schep natuuryoghurt.
Nog meer zin in een gezonde snack? Ontdek meer happy recepten!