Eet een eiwitrijke maaltijd
‘s Nachts heeft je spijsverteringsstelsel voldoende tijd om tot rust te komen. Het is daarom beter om minimaal twee uur voordat je naar bed gaat licht te dineren. Tip: voeg extra hoogwaardige eiwitten toe. Dit bevordert een diepere slaap en voorkomt dat je ontwaakt wegens honger.
Drink een rustgevend en herstellend drankje
Wil je genieten van een rustgevende en herstellende nachtrust? Trakteer jezelf dan op een kopje (verse) kamillethee, niet vlak voordat je onder de wol kruipt, een tweetal uren voor het slapengaan. Dit staat over het algemeen bekend als een natuurlijke remedie die kan helpen bij ontspanning tezamen met kattenkruid, valeriaan en passiebloem. En als je op zoek bent naar een alternatief, is de gezonde chocolademelk van Happy You een goede keuze. Het recept kan je in het Mindfulness Playbook vinden.
Vermijd intensief sporten
Na 20:00 uur vermijd je liever alle activiteiten met een hoge intensiteit. Deze maken weliswaar hormonen en stofjes zoals adrenaline en cortisol los, waardoor het moeilijker is om tijdig in slaap te vallen. In plaats daarvan kan je kiezen voor een rustige wandeling of wat ontspannende ademhalings, meditatie-, en yogaoefeningen om tot rust te komen.
Houd een vaste bedtijd aan
Als je doordeweeks een vast slaapschema aanhoudt, herkent je lichaam gemakkelijker wanneer het tijd is om naar bed te gaan. Hierdoor zal je merken dat je sneller in slaap valt. Houd in het achterhoofd om op zaterdag en zondag niet te veel af te wijken van je vooropgestelde uur.
Geen schermtijd na 20 uur
Leg jouw gsm weg vanaf 20-21u – dus geen sociale media, sms-berichten of e-mails – tot de ochtend en dit tot je minstens 20 minuten wakker ben geweest. Afkicken van die telefoon! 🙂
Deze tekst is geschreven voor Yannick Van Frausem