Starters
Je start het diner doorgaans met een overvol tapasbordje. In plaats van het te beleggen met vleeswaren en kazen, ga je dit keer voor knapperige groenten met dips op basis van yoghurt of plattekaas, gebakken noten of peulvruchten, … Wil je de eetervaring naar een hoger niveau tillen? Wel, dan kan je absoluut experimenteren met verse kruiden en specerijen om elke hap een unieke dimensie te geven.
Hoofdrollen
Eén ding is zeker: hoe meer groenten, hoe groter het feest. Bij voorkeur spelen seizoensgebonden soorten zoals champignons, knolselderij, witloof, spruitjes, pastinaak, pompoen of wortel de hoofdrol in jouw menu. En als je écht wil scoren, verwerk je ze liever op een creatieve wijze. Knolselderij past prima in een puree of smaakt heerlijk als gratin. Of pompoen kan eenvoudig de oven in of aan een feestelijke soep toegevoegd worden. Je hoort het al, er zijn allerlei mogelijkheden.
Bijrollen
Naast al die groenten, verlang je misschien wel naar een stukje vlees, gevogelte of vis. Volg je een gezond dieet, kies dan mager. Om de keuze wat te vergemakkelijken, hebben we voor jou enkele toppers op een rij gezet: rundvlees, varkensgebraad, varkenshaasje, kip, kabeljauw, schelvis of coquilles. Wie geen vlees of vis eet, kan met kerst of Nieuwjaar een fancy eitje of wat peulvruchten op het menu zetten.
Afsluiters
Wie zegt dat je het dessert moet laten schieten? Misverstand! Wat zoets is namelijk erg welkom. Mix het juist met wat fruit voor een luchtige twist. Dit zijn onze favorieten: muffins met bruine bonen, ricottataart met kersen, rode vruchtentaart met havermoutbodem en skinny bitch balls.
Deze tekst is geschreven door Yannick Van Frausem