fbpx

Dubbel genieten: zo eet je lekker én gezond tijdens de feestdagen

 

Het is weer zover: de mooiste tijd van het jaar is aangebroken! Denk aan de lichtjes die de straten opsmukken, familie of vrienden die gezellig samenkomen en heerlijke maaltijden die de tafels vullen. Maar dat laatste kan een uitdaging vormen als je op je lijn let. Gelukkig bestaan er allerhande tips om tijdens de feestdagen toch lekker én gezond te eten. 

 

Je denkt wellicht dat gezonde voeding niet op Kerstmis en Nieuwjaar thuishoort. Let op: het is vaak zo goed dat je er geen genoeg van krijgt. En het beste is dat een beetje overdrijven dan haast geen kwaad kan. Want wat doe je mis met groenten, fruit, peulvruchten, yoghurt, enzovoort? Hieronder vertellen we je hoe je de feestdagen gezond, maar nog steeds overheerlijk, invult. Wij zijn alvast fan!

Scroll animation page

Starters

 

Je start het diner doorgaans met een overvol tapasbordje. In plaats van het te beleggen met vleeswaren en kazen, ga je dit keer voor knapperige groenten met dips op basis van yoghurt of plattekaas, gebakken noten of peulvruchten, … Wil je de eetervaring naar een hoger niveau tillen? Wel, dan kan je absoluut experimenteren met verse kruiden en specerijen om elke hap een unieke dimensie te geven.

 

Hoofdrollen

 

Eén ding is zeker: hoe meer groenten, hoe groter het feest. Bij voorkeur spelen seizoensgebonden soorten zoals champignons, knolselderij, witloof, spruitjes, pastinaak, pompoen of wortel de hoofdrol in jouw menu. En als je écht wil scoren, verwerk je ze liever op een creatieve wijze. Knolselderij past prima in een puree of smaakt heerlijk als gratin. Of pompoen kan eenvoudig de oven in of aan een feestelijke soep toegevoegd worden. Je hoort het al, er zijn allerlei mogelijkheden. 

 

Bijrollen

 

Naast al die groenten, verlang je misschien wel naar een stukje vlees, gevogelte of vis. Volg je een gezond dieet, kies dan mager. Om de keuze wat te vergemakkelijken, hebben we voor jou enkele toppers op een rij gezet: rundvlees, varkensgebraad, varkenshaasje, kip, kabeljauw, schelvis of coquilles. Wie geen vlees of vis eet, kan met kerst of Nieuwjaar een fancy eitje of wat peulvruchten op het menu zetten. 

 

Afsluiters

 

Wie zegt dat je het dessert moet laten schieten? Misverstand! Wat zoets is namelijk erg welkom. Mix het juist met wat fruit voor een luchtige twist. Dit zijn onze favorieten: muffins met bruine bonen, ricottataart met kersen, rode vruchtentaart met havermoutbodem en skinny bitch balls.

 

 

Deze tekst is geschreven door Yannick Van FrausemWil jij je ook terug goed in je vel voelen?

Bestel Happy You nu